Hétfőn megbillenhet a Balaton az óriási szél miatt

Fonyód, Balaton Camino, kilátó
Vágólapra másolva!
Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint jövő hét elejére ismét rendkívüli, még a téli időszakhoz képest is szokatlanul erős nyugatias áramlás alakulhat ki Európa felett. A kontinens jókora részén viharos, vagy akár orkán erejű széllökésekre kell készülni.
Vágólapra másolva!

Magyarországon - részben az Alpok áramlásmódosító hatása miatt - a délnyugati szél érheti el a viharos, a mostani számítások szerint 70-100 km/h-es sebességet – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

Az ebből az irányból fújó, ritkán ekkora erősségű szél egy érdekes jelenséget okozhat:

kibillentheti a Balaton vízszintjét.

A DNY-ÉK irányban 80 km hosszú, sekély tó medre ugyanis ideális ahhoz, hogy a tó hosszanti keresztmetszetével párhuzamosan fújó délnyugati, vagy északkeleti irányú szél "áttolja" a víztömeget a tó egyik végéből a másikba.

Az eset egyáltalán nem lenne egyedi, de az előre jelzett szélsebesség akár fél méteres vízszint-emelkedéssel járna a tó északkeleti részén (és hasonló csökkenéssel a délnyugatin).

Balaton Forrás: : Balaton Camino/Facebook

Az eddig megfigyelt legnagyobb ilyen mozgás 1962. május 14-én volt, amikor 9 óra alatt Keszthelynél a vízszint 45 cm-rel csökkent, Alsóörsnél pedig 51 cm-t emelkedett.