Hét településen tartanak időközi választást vasárnap

Vágólapra másolva!
Hét településen tartanak időközi önkormányzati választást vasárnap. Balatonszabadiban, Kazsokon, Kistamásiban, Ortaházán és Kisbucsán polgármestert, Keszthelyen egyéni választókerületi képviselőt, Rábaszentandráson képviselőket választanak.
Vágólapra másolva!

Balatonszabadi

A Somogy megyei Balatonszabadiban azért kell időközi választást tartani, mert az októberi önkormányzati választáson szavazategyenlőség alakult ki, mindkét polgármesterjelölt 535 érvényes voksot kapott. A vasárnapi voksoláson ugyanaz a két független jelölt indul, mint ősszel: Hosszú-Kanász Eszter és Király Kálmán. A községben mintegy 2400-an szavazhatnak.

Kazsok

A szintén Somogy megyei Kazsokon azért kell időközi választást tartani, mert a község tavaly októberben megválasztott polgármestere, Jámbor István (Fidesz-KDNP) lemondott tisztségéről. A vasárnapi választáson három független jelölt, Boldog Géza, Illés Béla és Károlyi Krisztián verseng, rájuk a Kaposvárhoz közeli település 244 választópolgára voksolhat.

Kistamási

A Baranya megyei Kistamásiban azért kell polgármester-választást rendezni, mert a Szigetvártól nyugatra lévő települést több mint két évtizede irányító, a tavaly októberi önkormányzati választáson győztes független településvezető, Bagoly Jánosné elhunyt. Az időközi polgármester-választáson hat független jelölt indul: Bogdán István, Bogdán Sándor, Mülner Istvánné, Orsós Béla, Papp Szilárd és Vástyán Lajosné. A választási névjegyzékben 117 kistamási lakos szerepel.

Ortaháza

A Zala megyei Ortaházán szintén haláleset miatt kell időközi választást tartani, a tavaly októberben újraválasztott polgármester, Vajmi Ferenc ugyanis egy hónappal a voksolás után elhunyt. A vasárnapi voksoláson három független jelölt indul: Rácz József, Tekán István és Tóth Tibor, a választói névjegyzékben 95-en szerepelnek.

Kisbucsa

A szintén Zala megyei Kisbucsán pedig azért tartanak időközi választást, mert tavaly októberben szavazategyenlőség alakult ki a két jelölt között, mindketten 141-141 szavazatot kaptak. A vasárnapi időközi választáson ugyanez a két független jelölt, Takács Ferenc jelenlegi polgármester és Zabb Annamária indul. A településen 395 választópolgár szerepel a névjegyzékben.

Keszthely

Ugyancsak Zalában, Keszthelyen a 6. számú egyéni választókerületben képviselőt kell választani: tavaly októberben ugyanis Molnár Tibor János (Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület) és a fideszes Dósa Zsolt egyaránt 384 szavazatot kapott. Vasárnap ismét elindul Molnár Tibor János, a Fidesz-KDNP jelöltjeként pedig Sáringer-Kenyeres Marcell. A választói névjegyzékben 1812-en szerepelnek. Sajátos helyzet, hogy Molnár Tibor már a képviselő-testület tagja, tavaly októberben a KÉVE listájáról jutott be. Miután most egyéni körzetben indul, ha ő nyer, a listás helyét át kell adnia a jelölőszervezete által megnevezett új képviselőnek. A keszthelyi önkormányzatban jelenleg a Fidesz-KDNP-s polgármester mellett hét kormánypárti és három ellenzéki - a KÉVE színeiben frakciót alkotó - képviselő foglal helyet.

Rábaszentandrás

A Győr-Moson-Sopron megyei Rábaszentandráson négytagú képviselőtestületet választanak vasárnap, mert az októberi önkormányzati választáson egy képviselőjelölt sem indult, így csak polgármestert választott a falu. Emiatt az előző képviselő-testület mandátuma az új választásig meghosszabbodott. Vasárnap nyolc független jelöltre szavazhat a 371-en választópolgár.

Hiányoztak a jelöltek

Vasárnap öt településen - a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajópüspökiben, a Tolna megyei Koppányszántón, a Heves megyei Bükkszentmártonban, a Komárom-Esztergom megyei Bajnán, valamint a Pest megyei Veresegyházon - roma települési nemzetiségi választást is tartottak volna, ezek a választások azonban jelöltek hiányában elmaradnak. Ezeken a településeken emiatt legközelebb csak 2024-ben lehet roma nemzetiségi önkormányzatot alakítani.