Az éjszakát is a magyar határnál töltötte a migránskaraván

migránsok magyar határ Kelebia
Kelebia, 2020. február 6. A Szerbiából, a vajdasági Szabadkáról indult migránsmenet tagjai a Kelebia-Tompa határátkelő szerbiai oldalán 2020. február 6-án. MTI/Molnár Edvárd
Vágólapra másolva!
Migránsmenet indult Szerbiában Magyarország déli határa felé - jelentette az M1 tudósítója élő adásban a helyszínről csütörtökön délután. A menet késő délután megérkezett a határra. Azóta újabb és újabb csoportok csatlakoztak hozzájuk. 
Vágólapra másolva!

A szerb oldalon több száz migráns gyűlt össze és indult el, hogy átjusson a magyar határon. A migránsokat a közösségi médián zárt csoportokban szervezik hetek óta - mondta a tudósító.

Kelebia, 2020. február 6. A Szerbiából, a vajdasági Szabadkáról indult migránsmenet tagjai a Kelebia-Tompa határátkelő szerbiai oldalán 2020. február 6-án. MTI/Molnár Edvárd Forrás: MTI/Molnár Edvárd

Arra a kérdésre, hogy békés-e az egyedülálló férfiakból álló menet, az M1 munkatársa úgy reagált:

A tévéközvetítésben az volt látható, ahogy a migránsok csomagokkal, batyukkal kisebb csoportokban gyalogolnak.

Az M1 tudósítása szerint eredetileg a migránsoknak az volt a tervük, hogy

Vélhetően azért gondolták meg magukat, mert attól féltek, hogy buszokkal visszaszállítják őket a befogadó központokba.

Tompa-Kelebia határátkelő Forrás: hirado.hu

16 óra előtt pár perccel a magyar szervek azonban lezárták a határátkelőt.

Nagyjából 400-500-an lehetnek a migránsok. Jelenleg a határ szerb oldalán tartózkodnak.

A szerb rendőrök semmit sem csinálnak, útjára engedik a migránsokat.

A lezárt határrész előtt magyar rendőrök sorakoztak fel. A korábbiakkal ellentétben gyerekek is vannak a migránsok menetében, akiket eszközként használhatnak fel a felnőttek.

Tompa-Kelebia határátkelő Forrás: HIRADO.HU

A migránsok szinte kizárólag arab nemzetiségűek, főleg szírek, irakiak és marokkóiak.

A korábbiaktól eltérően most nincsenek köztük pakisztániak és afgánok. A köztelevízió helyszíni tudósítói szerint a menetben most nincsenek vezérek, helyettük hangadók vannak, akik a magyar rendőröket arról próbálják meggyőzni, hogy engedjék át őket. A migránsok közül néhányan angolul próbálkoznak ugyanezzel. Egy ember a kordonok előtt fekszik.

Később a migránsmenet résztvevőinek nagy része leült a kordonok mellé.

Az arabok nem akarnak a magyar határ melletti tranzitzónában menedékkérelmet benyújtani, azt hangoztatják, hogy

Németországba szeretnének eljutni.

A migránsok beengedése nemcsak a hatályos magyar, hanem az EU-s jogszabályokat is megsértené, ráadásul nem is lehetne jelen körülmények között ilyen nagy számban regisztrálni őket.

A migránsok korábban petíció átadását is kilátásba helyezték a magyar rendőröknek, de ebből aztán nem lett semmi.

A bevándorlók egy része is tisztában lehet azzal, hogy a magyar hatóságok nem fogják őket átengedni, a céljuk inkább a nyugati média figyelemfeketése lehet.

Egyes migránsoknál olyan táblák láthatóak, hogy ők nem gazdasági bevándorlók.

Földi László az M1-nek nyilatkozva azt mondta:

A szerb határőrök semmittevése ellentétes a szerb törvényekkel és az alkotmánynak is ellent mond. Tehát ők a saját törvényeiket sem tartják be annak érdekében, hogy „megszabaduljanak" a migránsoktól - fűzte hozzá a biztonságpolitikai szakértő.

Ez azonban nem szabadna, hogy így működjön.

A határt mindenáron meg kell védeni, akár fegyverrel is, a rendőrök és határőrök biztonságát nem lehet veszélybe sodorni

- hangsúlyozta.

A szerbek talán azért is ilyen passzívak, mert a nyugatiaknak azt akarják mutatni, hogy ők humánusak. A biztonságpolitikai szakértő szerint a migránsok áthaladási kísérletét minden eszközzel meg kell akadályozni, a rendet pedig fenn kell tartani.

Földi László elmondta:

Ezen belül a fő célpont Kelet-Közép-Európa - mondta.

Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője felhívta rá a figyelmet, hogy

a közel-keleti konfliktusok által a fegyverlobbinak is van szerepe a migrációs hullámok kiváltásában, hiszen az nagy üzlet, az újjáépítés pedig még nagyobb üzlet.

Az elemző kiemelte Soros György amerikai milliárdos szerepét, de ő csak az egyik szereplője a történetnek. Szerinte is az a cél, hogy

Magyarországot befeketítsék a nemzetközi közösség előtt.

Vallási üzenete is van a migránsmenetnek, az életveszély és a halál gondolata pedig nem riasztja el az iszlám vallású migránsokat, épp ellenkezőleg - közölte álláspontját.

Az M1 szerint közben

egyre több migráns fekszik a határkerítés mellett,

láthatóan felkészültek arra, hogy nem engedik őket tovább, hiszen takarókat is hoztak magukkal.

Kelebia, 2020. február 6. A Szerbiából, a vajdasági Szabadkáról indult migránsmenet tagjai a Kelebia-Tompa határátkelő szerbiai oldalán 2020. február 6-án. MTI/Molnár Edvárd Forrás: MTI/Molnár Edvárd

Egyesek az Arab Liga segítségét kérik, bár az nem világos, hogy miért a magyar rendőröknek mondják ezt. A magyar rendőrök létszáma 100-150 között lehet, és egy helikopter is van a levegőben.

Az éjszakát is a magyar határ mellett akarja tölteni a migránskaraván

Takarókat és hálózsákokat készítettek elő csütörtökön sötétedés után a migránsok, az éjszakát is a határkerítés mellett szándékoznak tölteni. A tompai határátkelőt a magyar hatóságok határozatlan időre lezárták, az arra tartó autósokat a többi átkelőhely felé irányítják.

A szabadkai Pannon RTV beszámolói szerint a migránsok

egész nap készülődtek a határ irányába, a korábban a magyar-szerb-román hármas határ közelében,

a Rábé-Kübekháza határátkelőnél tartózkodók is elindultak a kelebiai-tompai határátkelő felé, ami alátámasztja a feltételezéseket, miszerint szervezett megmozdulásról van szó.

Forrás: MTI/Molnár Edvárd

A Kelebia felé tartók az újságíróknak elmondták, azért mennek arra, mert úgy hallották, Magyarország megnyitotta a bevándorlók előtt azt a határt. Az álhírek gyors terjedését bizonyítja, hogy a belgrádi autóbusz-pályaudvaron szerda este óta - két napra előre - minden jegy elkelt a Szabadkára tartó buszokra, a szabadkai állomásra pedig folyamatosan érkeznek a migránsokkal teli buszok az ország minden részéről.

A szerb védelmi miniszter szégyenletesnek nevezte a határnyitásról szóló álhíreket

A szerb védelmi miniszter azért látogatott el a szerb-magyar határra, mert délután egy több száz migránsból álló csoport érkezett a helyszínre, ahol békés tüntetéssel igyekeznek rábírni a magyar hatóságokat a határ megnyitására.

A helyszínre egyre többen érkeznek az ország többi részéről.

Aleksandar Vulin rámutatott, az illegális bevándorlóknak a befogadóközpontokban van a helyük, ám a Közel-Keletről érkezettek a népcsoportok egymás közötti viszályai miatt nem akarnak keveredni. A miniszter szerint a migránsoknak hálásaknak kellene lenniük azért, mert Szerbia befogadja őket, és nem lenne szabad válogatniuk a felkínált szálláshelyek között. Azt is hozzátette,

a belgrádi kormány nem fogja megengedni, hogy a migránsok elrontsák a jószomszédi viszonyt Szerbia és Magyarország között.

Forrás: MTI/Molnár Edvárd

Péntek hajnalban a szerb hatóságok elszállították a Kelebiánál összegyűlt több száz migránst - értesült az M1 aktuális csatorna. Az illegális bevándorlókat visszavitték a befogadóközpontokba.