Már látogatható Debrecenben a világ legveszélyesebb madara

sisakos kazuár debreceni állatkert
Debrecen, 2020. február 5. A Debreceni Állat- és Növénykert új lakója, a sisakos kazuár (Casuarius casuarius) a sajtóbemutató napján, 2020. február 5-én. A lengyelországi Lódz város állatkertjéből érkezett a hím madár, az Európai Fajmegmentő Program keretében. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Már a látogatók is megtekinthetik a debreceni állatkertben az újonnan érkezet hím sisakos kazuárt, amely egy fajmentő program részeként érkezett Lengyelországból. Ezt a fajt a világ legveszélyesebb madarának tartják.
Vágólapra másolva!

Sisakos kazuár érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe január 30-án - írja Facebook-oldalán az intézmény. A világ legveszélyesebb madarának számító jószág az Európai Fajmegmentő Program részeként érkezett a lengyelországi Łódź városából.

A sisakos kazuárt a világ legveszélyesebb madarának tartják Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A közel négyéves új lakót már meg is tekinthetik a látogatók a kifutójában.

A kihalás fenyegeti a fajt

A sisakos kazuár (Casuarius casuarius) egyike a Délkelet-Ázsia és Északkelet-Ausztrália trópusi esőerdőiben őshonos három kazuárfajnak.

Földünk második legnehezebb, harmadik legmagasabb és sokak szerint legveszélyesebb madara.

Bár alapvetően tart az embertől, igen ingerlékeny: csőrével, karmos lábával és sisaktarajhoz hasonló, jellegzetes szarukinövésével egyaránt súlyos sérüléseket okozhat.

Egyaránt veszélyeztetik őket a betelepített és elvadult háziállatok, a mezőgazdasági és ipari tevékenység miatti erdőirtások, illetve az erdőtüzek – Ausztráliában mindössze 1500 egyed él –, így a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján.

Debrecenben 2001 óta él sisakos kazuár a Törzskönyvi Program keretében.