Nyolc év börtönre ítélték a DK volt politikusát

Kőrös Gusztáv
Vágólapra másolva!
Nyolc év börtönre ítélte szerdán Kőrös Gusztávot, a Demokratikus Koalíció (DK) volt politikusát első fokon a Kaposvári Törvényszék– tudta meg bírósági forrásból a PestiSrácok.hu. Kőrös mellett több társa is börtönbüntetést, illetve pénzbüntetést kapott. A vád szerint a magát államtitkárnak, illetve minisztériumi dolgozónak kiadó Kőrös vezette bűnbanda a rászedett vállalkozóktól 168,5 millió forintot csalt ki.
Vágólapra másolva!

Kőrös Gusztáv, a DK volt megyei vezetőségi tagjával és 13 társával szemben a Somogy Megyei Főügyészség 2018 júniusában emelt vádat többrendbeli vesztegetést állítva, hivatalos személyi jelleg színlelésével, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt.

A vádlottak közül tízen – a jelenleg is letartóztatásban lévő Kőrös vezetésével – bűnszervezet tagjaként vállalkozóktól csaltak ki jelentős összegeket arra hivatkozva, hogy a pénzeket uniós pályázatok elnyerése érdekében hivatalos személyeknek juttatják. A főügyészség négy vesztegető vállalkozóval szemben is vádat emelt.

A vádirat szerint a volt DK-s politikus 2017-ben hierarchikusan felépített, előre leosztott szerepek szerint, összehangoltan működő bűnszervezetet hozott létre, amely tehetős vállalkozóktól jelentős összegeket csalt ki.

A bűnszervezet tagjai jól működő, nagyobb beruházásokat tervező vállalkozókat kutattak fel, akik a cégeik növekvő tőkeigényét pályázati pénzekből akarták kielégíteni.

A vádirat szerint Kőrös Gusztáv álnéven – magát hol a pályázatok elbírálásában közreműködő államtitkárnak, hol magas beosztású minisztériumi dolgozónak kiadva – azzal csapta be a vállalkozókat, hogy kiterjedt kapcsolatrendszerén keresztül jelentős összegű – akár több százmilliós nagyságrendű –, vissza nem térítendő uniós támogatás elnyeréséhez segíti őket.

Ennek fejében különböző összegeket kért, hogy a pénzt a pályázatokról döntő hivatalos személyek befolyásolására, megvesztegetésére fordítja, ám nem voltak ilyen kapcsolatai.

A találkozókra Kőröst a Terrorelhárítási Központ (TEK) bevetési öltözékéhez hasonló ruházatot és felszerelést – így lőfegyvereket utánzó riasztó- és légfegyvereket – viselő vádlott-társai kísérték el. A Kőrös vezette bűnszervezet hat vállalkozót tévesztett meg, akik közül öt személytől 4,5 millió és 80 millió forint közötti összeget, összesen 168,5 millió forintot csaltak ki.

Az ügyész perbeszédében 13 évet kért a volt DK-s politikusra, a Kaposvári Törvényszék ugyanakkor nyolc év börtönnel sújtotta Kőröst, társai közül többen börtönt, illetve pénzbüntetést kaptak.

Kőrös Gusztáv Tibort, a DK volt képviselőjét nyolc év börtönre ítélték Forrás: Pesti Srácok

Egyébként Kőrös Gusztáv volt az, aki a 2014-es parlamenti választási kampányban a Fidesz lejáratását célzó hamis videót készített, amelyet aztán a hvg.hu be is mutatott. Ez volt a bajai videóhamisítási ügy, amelybe belebukott a hamis felvételt közlő hvg főszerkesztője.