Döntött a Kúria Szeviép-ügyben: Pécsett lesz a harmadfokú tárgyalás

Vágólapra másolva!
A Kúria elfogultság miatt a Szeviép-ügy harmadfokú tárgyalását Pécsre helyezte. Érdekes, hogy a szegedi törvényszék korábban nem jelentett be elfogultságot az ügyben. Az elmúlt hetekben derült ki, hogy a Szeviép-ügyben felmentő ítéletet hozó bírók korrupciógyanús kapcsolatban lehettek a Botka László vezette szegedi önkormányzattal.
Vágólapra másolva!

A Kúria a Szeviép-ügyben a Szegedi Ítélőtábla bíráinak elfogultsági bejelentése miatt az ügy elbírálásából a Szegedi Ítélőtáblát kizárta.

A kizárással egyidejűleg a másodfokú felmentő ítélet elleni fellebbezés folytán a harmadfokú eljárásra a Pécsi Ítélőtáblát jelölte ki

- olvasható a szervezet közleményében. A Szegedi Ítélőtábla kizárása azért érdekes fejlemény, mivel korábban a szegedi törvényszék semmilyen elfogultságot nem jelentett be ebben az ügyben, pedig ezt több okból is meg kellett volna tennie.

Korrupciógyanús összefonódásokra derült fény

Az elmúlt hetekben kiderült, hogy a Szeviép-ügyben másodfokon felmentő ítéletet hozó Nóvé Ágnes bírónő és férje építőipari cége közel 800 milliót kapott a szegedi önkormányzattól, mégis ítélkezhetett a Botkáékat súlyosan érintő ügyben.

A tanácsvezető bíró, Kovalcsik Éva 12,4 millió forintért vásárolhatott meg egy 100 négyzetméteres polgári lakást Szeged korzóján, amit már akkor 21 millióra értékeltek, de ma legalább 50 milliót ér, ráadásul a bírónő nyolc napig volt tulajdonosa a lakásnak, utána eladta, hogy mennyiért, az rejtély.

A büntetőügyeket, így a Szeviép-ügyet is az egyik vádlott védőjének felesége szignálta ki, aki ráadásul az önkormányzati cégek jogásza. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) fegyelmi eljárást indított a büntetőügyeket kiszignáló büntető kollégium vezető-helyettese ellen, akit az ügykiosztási jogkörétől is megfosztottak.

Később arra is fény derült, több százmillió forintos építőipari megbízásokat kapott a baksi önkormányzattól Nóvé Ágnesnek a családi cége azok után, hogy a bírónő egy másik büntetőügyben két és fél éves börtönbüntetésre ítélte Baks egyik önkormányzati képviselőjét, az építési vállalkozó Kovács Gábort.

Nóvé Ágnes családi vállalkozása, az Éptárker Kft. a baksi önkormányzat állandó kivitelező cégévé vált, a vállalkozó és képviselő elítélése után a faluház és a könyvtár felújítását is elnyerték, összességében pedig több mint félmilliárd forint értékben végezhettek építőipari munkákat Bakson.

Kovács Gábor elítélése előtt Nóvé Ágnesék vállalkozása nem kapott munkát Bakson.