Demokrata káosz: még mindig nincs végeredmény az előválasztáson

Vágólapra másolva!
Felháborodás és gyanakvás uralkodott el a választók és jelöltek körében amiatt, hogy a Demokrata Párt iowai szervezete kedden délutánig még mindig nem tette közzé a hétfő esti jelölőgyűlések (caucus) eredményeit. (FRISSÍTÉS: Magyar idő szerint este 11-kor jött meg az első részeredmény, ezt lejjebb olvashatják. Később újabb részeredményeket is közöltek). A gyanakvást fokozza, hogy a kiszivárgott hírek szerint Bernie Sanders és Pete Buttigieg végzett az első két helyen, miközben a pártvezetés inkább Bident vagy Warrent szeretné jelöltnek. 
Vágólapra másolva!

Frissítés 10:00

71%-os feldolgozottságnál alig változott az eredmény:

1. P. Buttigieg 26,8%

2. B. Sanders 25,2%

3. E.Warren 18,4%

4. J. Biden 15,4%

Frissítés 23:10

A szavazatok 62%-os feldolgozottsága mellett az eredmények:

1. Pete Buttigieg 26,9%

2. Bernie Sanders 25,1%

3. Elizabeth Warren 18,3%

4. Joe Biden 15,6%

Ezek alapján az a két jelölt vezet, akiket a pártvezetés a legkevésbé szeretne. Az MTI hozzáteszi: a részeredményekből kitűnt, több választókörzetben, ahol 2016-ban Bernie Sanders vermonti szenátor aratott győzelmet, a választók most Pete Buttigiegnek, az indianai South Bend város volt polgármesterének szavaztak bizalmat.

Korábban írtuk:

Az iowai Demokrata Párt kedden újabb közleményben jelentette be: a választási körzetekben az eredmények továbbítására használt mobiltelefonos alkalmazások nem működtek megfelelően, ezért késik az eredmények nyilvánosságra hozatala. A pártvezetés magyarázkodásának ez a harmadik változata. Keddre virradóra ugyanis először azt mondták, hogy kézzel számolnak át minden egyes voksot, és ez lassítja a folyamatot, majd azt közölték, hogy nem érte támadás a számítógépes rendszert, és nem volt baj a telefonos alkalmazásokkal sem, csak túl sokan vettek részt a jelölőgyűléseken (angol nevén: caucus).

A Demokrata Párt ugyanakkor még kedden is azt közölte: "reményei szerint" sikerült minden adatot pontosan rögzíteni. A pártvezetés továbbra is tartózkodott attól, hogy közölje, pontosan mikorra várható a végleges eredmények bejelentése, egy iowai illetékes ottani idő szerint délután négy órára - magyar idő szerint este 11-re - ígérte.

A demokraták elnökjelöltségére pályázó politikusok jó része már New Hampshire államban kampányol, ahol február 11-én lesznek az előválasztások.

Hivatalos eredmények híján azonban valamennyi demokrata párti politikus a saját kampánya által gyűjtött adatokra támaszkodva tett nyilatkozatokat. Ahogyan David Axelrod, Barack Obama volt elnök egykori tanácsadója nyilatkozta: "mindenki győztesnek érezte magát".

Hétfőn este, még Iowában, Pete Buttigieg, az indianai South Bend város volt polgármestere azt mondta: sikerült az áttörése Iowában, az emberek megértették az ő üzenetét. Bernie Sanders vermonti szenátor bejelentette: kampánycsapata saját számításai szerint egyértelmű, hogy Iowában ő nyerte a caucusokat. Sanders adatai szerint a második helyen Buttigieg végzett, a harmadik pedig Elizabeth Warrren massachusettsi szenátor lett. Joe Biden volt alelnök - aki az egyes körzetekből érkezezett részeredmények szerint lemaradt vetélytársai mögött - úgy fogalmazott: "megtettem, amit megígértem".

Elizabeth Warren szenátor kedden arra sürgette az iowai Demokrata Pártot, hogy "szedje össze magát".

Donald Trump amerikai elnök - aki az iowai jelölőgyűléseket 96,6 százalékos támogatottsággal nyerte meg - a Twitteren "hamisítatlan katasztrófának" minősítette a demokraták jelölőgyűléseit. Az elnök így fogalmazott:

Emlékezzünk csak az Obamacare (egészségbiztosítási törvény) ötmilliárd dollárért létrehozott internetes honlapjára, amelynek az összeg két százalékába kellett volna kerülnie".