Megdőlt a szélrekord, kiadták a riasztást

széllökések, OMSZ
Vágólapra másolva!
Hatalmas széllökésekkel érkezett a hidegfront kedden, a széllökések az ország északnyugati részén voltak a legerősebbek. Az egész országra riasztást adtak ki szerda éjfélig. Az erre a napra vonatkozó rekord megdőlt, 120 km/órás lökést mértek a Kab-hegyen. Kedden délután még ennél is erősebb szelet mértek Budapesten, a János-hegyen 124 kilométeres széllökést is mértek.
Vágólapra másolva!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán közzétett egy térképet, mely azt mutatja, hogy az ország mely részén milyen erősségű szélviharra kel számítani.

Az erre a napra vonatkozó maximális széllökés rekordja megdőlt, a Veszprém megyei Kab-hegyen 120 km/h-s széllökést mértek.

Az Időkép azt írja, hogy északnyugaton a legerősebbek a széllökések, ott meghaladják a 80 km/h-t, de Sopronban 114 km/h-s, Bakonyszombathelyen 100 km/h-s széllökést mértek.

A met.hu oldalon azt írják, előbb a Dunántúlon és a középső országrészben, majd estétől északkeleten, keleten is nagyon erős széllökésekre kell számítani.

A legerősebb széllökések általában 70-100 km/h között várhatók,

de a front mentén átmenetileg a Dunántúlon 100-120 km/h-s széllökés is kialakulhat a déli órák környékén,

majd este, késő este északkeleten a szélérzékeny Bodrogköz térségében van esély egy-egy hasonló széllökésre.

Több mint 100 kilométer per órás szél a Balatonnál, méteres hullámok

A hidegfront betörése után Balatonőszödön 109, Balatonmáriafürdőn 107, Fonyódon 100 kilométer per órás erősségű szelet mértek kedden, és az északi-északnyugati szél méteres hullámokat korbácsolt a Balaton déli partvonalánál - tájékoztatott Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője.

A meteorológus kifejtette, az országba betörő nagyon gyors mozgású hidegfront és a mögötte viharos erősségű széllel érkező hideg levegő "telibe kapta" a Bakony-Balaton térségét. A front előtt torlódó levegőben egy-egy zivatar is kialakult.

A legerősebb széllökések több helyen is meghaladták a 100 kilométer per órás sebességet a térségben.

A legerősebb, 124 kilométer/órás erősségű széllökést a fővárosban mérték ezen a napon, a János-hegyen

- jegyezte meg a szakember.

Az esti óráktól várhatóan mérséklődik a szél az üdülőrégióban, de továbbra is lesznek viharos széllökések. Szerdán napközben ismét viharos, 90 kilométer/órás meghaladó sebességű széllökésekre kell számítani, amelyek estére mérséklődnek - mondta Horváth Ákos.