Demeter Szilárd: Az a legfontosabb feladatunk, hogy megerősítsük a nemzeti kultúrát

DEMETER Szilárd
Budapest, 2020. január 28. Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, miniszteri biztos 2020.január 21-én dolgozószobájában, ahol interjút adott az MTVA újságírójának. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A véleménydiktátorokat rászorítottuk a demokratikus döntéshozatalra - mondta Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a 888-on a G. Fodor Gábornak adott interjúban. A legfontosabb feladatnak a nemzeti kultúra megerősítését nevezte.
Vágólapra másolva!

Attól, hogy az ellenzék kultúrharcnak nevezi az itthoni folyamatokat, még nem az - mondta Demeter Szilárd.

. Hozzátette:

Most rakják össze az irodalmi infrastruktúrát - mondta Demeter Szilárd.

Olvasóközpontú és demokratikusabb rendszert alakítanak ki,

amelyben nem attól lesz valaki jó író, mert a véleménymonopólium ezt kimondja róla, hanem azért, mert az olvasói várják a művét.

A fordítástámogatási pályázat már elindult, a külföldi kiadók magyar művek megjelentetésére ötször nagyobb keretre pályázhatnak, mint eddig - sorolta. Hamarosan elindul a kortárs világirodalmat magyarul bemutató műhely és az Ifjúsági és Gyermekirodalmi Centrum is, valamint nagy erővel dolgoznak a Kárpát-medencei ügynökségen.

Arra a kérdésre, hogy mit jelent ma a magyar kultúra védelme, Demeter Szilárd ezt mondta:

A Térey-ösztöndíj kapcsán érkezett dühödt ellenzéki támadások oka az, hogy az eddigi véleményformáló elit megszokta, hogy "az elmúlt évtizedekben egyoldalúan megmondhatta, mi a teljesítmény, ki a jó szerző és ki nem az", most pedig "hirtelen egy nagyobb focipályán találta magát, ahol más is labdába rúghatott, a bírót sem ők adták, ráadásul a szabályokat sem ők állapították meg. Vagyis a véleménydiktátorokat rászorítottuk a demokratikus döntéshozatalra, és ez nagyon nem tetszik nekik" - mondta.

Demeter Szilárd hozzátette, széles szakmai alapon, egyszemélyi felelősséget vállalva döntött.

- tette hozzá.

A közelmúltban elindult Hajónapló kísérleti fázisban van, mondta.

A teljes interjú a 888.hu-n olvasható.