A Momentum hallgat Niedermüller rasszista kijelentéséről

FEKETE György
Budapest, 2019. május 26. Cseh Katalin, a Momentum listavezetője és Fekete-Győr András, a párt elnöke a Momentum eredményváró rendezvényén a fővárosi Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Bár három képviselője is van a Momentumnak az erzsébetvárosi képviselő-testületben, egyikük sem tiltakozott a kerület DK-s polgármesterének, Niedermüller Péternek a fehér keresztény heteroszexuálisokat érintő rasszista megnyilvánulása ellen. Pedig politikusaik korábban rendszeresen hangoztatták, hogy fel fognak lépni a gyűlöletkeltés minden formája ellen. 
Vágólapra másolva!

"Fel kell és fel is fogunk lépni a gyűlölet ellen minden egyes alkalommal, mert hiszünk abban, hogy mindenkit megillet az előítéletektől mentes, mindenki számára egyenlő megbecsülést és emberi méltóságot biztosító közhangulat."

Ezzel adta meg az irányvonalat Jancsó Andrea, a Momentum ferencvárosi polgármesterjelöltje 2019 nyarán, amikor ismeretlenek összefirkálták a Nehru parton található Roma Holokauszt Emlékművet. Pár hónappal később pedig Hajnal Miklós, a párt hegyvidéki képviselőjelöltje beszélt arról a 168 Órának, hogy minden olyan esetben, amikor valamelyik ellenzéki szövetségesük vállalhatatlan döntést fog hozni, jelezni fognak nekik.

Ehhez képest a Momentum mélyen hallgat a Niedermüller-ügyben, a párt erzsébetvárosi képviselői közül senki nem emelte fel a hangját a rasszista kijelentések miatt. Pedig három politikusuk is bejutott a helyi képviselő-testületbe, azonban

  • sem Bárdi Zsuzsanna alpolgármester,
  • sem Bónus Éva képviselő,
  • sem Sáli Annamária képviselő nem nyilvánult meg idáig a botrányban.

Egyedül a helyi alapszervezet aktivizálta magát, azonban közösségi oldalukon közzétett, felemás közleményükben árokásásként értékelték a Niedermüller-ellenes tüntetést.

Azzal, hogy a párt helyi arcai hallgatnak az ügyben, a helyi csoport pedig nem volt hajlandó egyértelműen elítélni a keresztények elleni kirohanást,

Niedermüller és a DK mellé álltak.

Ez olyan szempontból nem meglepő, hogy az utóbbi időben a két párt egyre közelebb került egymáshoz: az elmúlt hetekben Fekete-Győr András pártelnök például arról beszélt, hogy 2022-re csak a DK és a Momentum fog talpon maradni az ellenzéki oldalon.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője és Fekete-Győr András, a párt elnöke a Momentum eredményváró rendezvényén a fővárosi Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Illyés Tibor Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mint ismert, Niedermüller Péter egy televíziós beszélgetés során rémisztő képződménynek nevezte a fehér keresztény heteroszexuálisokat, ami miatt a Fidesz erzsébetvárosi csoportja tüntetést szervezett.

A Jobbikot leszámítva eddig egyik ellenzéki párt sem ítélte el a DK-s politikus kijelentését.