Óvintézkedések, akcióterv - Magyarország felkészült a koronavírusra

koronavírus, magyarok, honvédség
Vágólapra másolva!
Minden magyar hatóság felkészült arra a helyzetre, ha esetlegesen felüti a fejét a koronavírus-járvány Magyarországon. Az ezzel kapcsolatos operatív törzs már január 31-e óta működik, és közzé is tett egy 28 pontos intézkedései tervet. Időközben a Vuhanból hazajutni szándékozó magyarok is már itthon vannak, mind tünetmentesek. Kínában már több mint 350-en haltak meg a járvány miatt. 
Vágólapra másolva!

Magyarország teljes mértékben felkészült arra, ha a Kínából kiinduló koronavírus eljut Magyarországra.

Itthon meghoztak minden szükséges járványügyi megelőző intézkedést a koronavírusos fertőzésekkel kapcsolatban, és felkészültek az esetleges betegek ellátására.

Ennek részeként hétfőn az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága által kezdeményezett megbeszélésen a kórházak képviselői, a kórházak fenntartói és a háziorvosok szakmai szervezetei részletes és szakszerű tájékoztatást kaptak Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvostól a Nemzeti Népegészségügyi Központ eljárásrendjéről.

A magyar egészségügy teljes mértékben felkészült a koronavírus-járvány esetleges megjelenésére Forrás: MTI/Varga György

Az egészségügyi intézmények fenntartói és a háziorvosi alapellátást képviselő szakmai szervezetek is egyhangúlag jelezték, hogy

felkészültek, és messzemenően együttműködnek az eljárásrend betartásában.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a szakmai protokolloknak megfelelően ajánlásokat fogalmaz meg az egészségügyi intézmények, a kórházak, a háziorvosok számára, és koordinálja a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy megelőzzük a koronavírus-fertőzéseket Magyarországon.

28 pontos terv a védekezés érdekében

Orbán Viktor miniszterelnök még január 31-én jelentette be, hogy a belügyminiszter vezetésével felállt egy operatív törzs az esetlegesen bekövetkező baj esetére. Még ugyanazon a napon elkészült a koronavírus-járvány magyarországi terjedését megakadályozni hivatott akcióterv.

Az operatív törzs terve 28 pontból áll.

A terv első hat pontja az Országos Rendőr-főkapitányság számára ír elő intézkedéseket. Elsőként, hogy az ORFK soron kívül tegyen javaslatot a határforgalom ellenőrzésének és a járvány terjedésének megakadályozásra vonatkozó eljárásrendre, a szükséges intézkedésekre és határvédelmi eszközökre. Kiemelt figyelmet kell fordítani azokra az emberekre, akik Kínából érkeznek, vagy a beutazást megelőző 14 napon belül ott tartózkodtak, valamint azokra, akik bizonyítottan fertőzött emberekkel kerültek kapcsolatba.

28 pontos akcióterv is készült Magyarországon a koronavírus okozta fertőzés ellen Forrás: MTI/EPA/IVDC/-

Az akcióterv előirányozza hőkamerák szolgálatba helyezését, esetleg további ilyen berendezések megvásárlását vagy bérlését. A Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve ingyenesen elérhető információs vonalat (zöld szám) kell létrehozni. Az utóbbi már meg is történt. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ útján be kell szerezni a szükséges egészségügyi eszközöket.

Biztosítani kell a határátkelőhelyeken szolgálatot teljesítők megfelelő egészségügyi védelmét, és egyéni védőfelszereléseket, valamint fertőtlenítő helyeket kell kialakítani.

Gondoskodnia kell az érintett állomány felkészítéséről, és a határátkelőhelyen biztosítani kell a fertőzöttek elkülönítését – olvasható a dokumentumban.

A felsőoktatás is felkészült

A hétvégén közölték, hogy a felsőoktatás, a klinikai központok felkészültek a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos feladatok végrehajtására - jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára. Schanda Tamás elmondta, hogy az egyetemek - többek között - a magyar mellett angol, német és kínai nyelvű információs anyagok útján tájékoztatják polgáraikat a fertőzés jellemző tüneteiről, és kérdőívek segítségével szűrik ki azokat a hallgatókat, akik esetében magasabb a fertőzés kockázata.

A Szent István Egyetem hétfőn jelentette be, hogy óvintézkedéseket vezetett be. Az intézménynek jelenleg 82 kínai hallgatója van.

Az egyetem azt közölte: kínai hallgatóik közül 63 diák a gödöllői campuson, 19 pedig a budai campuson tanul. Az elmúlt hetekben 14-en utaztak haza Kínába, ők várhatóan a jövő héten térnek vissza, erről az intézmény tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK).

Az egyetem számára kiemelten fontos hallgatói, oktatói és munkatársai egészsége, ezért a megbetegedések megelőzésért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásában megfogalmazott higiéniai előírások kötelező betartását rendelte el az egyes campusokon és a kollégiumokban. A hallgatók és a munkatársak az erről szóló tájékoztatást megkapták - írták.

Az intézmény vezetése arra kéri azokat a hallgatókat és munkatársakat, akik Kínából, különösen annak Hupej tartományából vagy az érintett távol-keleti országokból tértek vissza az elmúlt napokban, vagy térnek vissza hamarosan, hogy két hétig maradjanak távol a közösségi eseményektől, és figyeljék saját egészségi állapotukat.

Hazaértek a magyarok

Vasárnap este Franciaország érintésével hazaérkezett az a hét magyar, akiket kimenekítettek Vuhanból. A hazatérők, akik több orvosi vizsgálaton is átestek, minden valószínűség szerint egészségesek, de

a lappangási idő miatt két hét karantén vár rájuk a Dél-pesti Centrumkórházban.

A magyar utasoknak a franciaországi leszállás után sem voltak tüneteik, és ugyan fáradtságra panaszkodtak, de máskülönben jól érezték magukat.

Hazatértek Vuhanból a magyarok, akik tünetmentesek Forrás: HM

Időközben a Budapest Airport tájékoztatása szerint a Hainan Airlines kínai légitársaság úgy határozott, hogy a Csungking–Budapest járatukat február 7-e és március 27-e között felfüggesztik. Pénteken más, a budapesti légikikötőt érintő járatfelfüggesztéseket is bejelentettek.

Mindezzel pedig további gátat lehet állítani a vírus terjedése elé.

Egyre több a halálos áldozat Kínában

A vírus Kínában továbbra is gyors ütemben szedi az áldozatait. Hopejben a fertőzöttek száma 11 177-re nőtt, míg

a vasárnap történt 56 halálesettel a betegség halálos áldozatainak száma a tartományban 350-re emelkedett.

A leginkább továbbra is a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hopej tartományt sújtja az új koronavírus terjedése, a kór ezen a területen szedi halálos áldozatainak túlnyomó többségét. A betegségben elhunytak száma ezzel meghaladta a 2002 és 2003 között tomboló, az új koronavírussal (nCoV-2019) azonos családba tartozó SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) járvány Kína szárazföldi részén szedett halálos áldozatainak számát, amely 349 volt.