A Helsinki Bizottság estjén váratlanul elismerték: létezik a börtönbiznisz

Martonvásári börtön rács ablak
Közép-Dunántúli Országos Büntetés-Végrehajtási Intézet
Martonvásári börtön sajtóbejárás 2015 március 23-án
Vágólapra másolva!
A börtönök túlzsúfoltságának folyamatos bizonygatásával próbálta a Magyar Helsinki Bizottság ellensúlyozni egy hétfő esti rendezvényen a börtönbiznisszel szembeni társadalmi ellenérzéseket. A Soros György által támogatott szervezet beszélgetésén azonban az is elhangzott, hogy a kormány valóban sokat tett az elmúlt években a zsúfoltság csökkentésére. Miután sokáig azt ismételgették, hogy csupán kitaláció a börtönbiznisz, az egyik szakértő váratlan fordulattal bevallotta, hogy valóban szájról szájra járnak bizonyos ügyvédek nevei a rácsok mögött. Tudósításunk a sok szempontból zavarba ejtő estéről.
Vágólapra másolva!

Könnyek, megrendítő mondatok, az érzelmek felkorbácsolása és a bűntudat kiváltása – így lehetne összefoglalni azt, amit a Magyar Helsinki Bizottság hétfő esti, a magyarországi börtönhelyzetről szóló rendezvényén próbáltak prezentálni a közönségnek. A Soros György által támogatott szervezet beszélgetésén

sok szó esett arról, hogy miért vannak nagyon rossz helyzetben az elítéltek, de arról csak röviden hallottunk, hogy vannak áldozatok is, és nekik sem jó.

A Helsinki Bizottság kerekasztalánál helyet foglaló összes „szakértő" szerint a fő probléma a túlzsúfoltság, azonban

azt kénytelenek voltak elismerni, hogy 2010 óta annak a mértéke folyamatosan csökken.

Joga van büntetőpolitikát csinálni a kormánynak

A rendezvényen több olyan felvetés is elhangzott, miszerint a börtönbüntetés a szabadság, és nem a méltóság elvesztése. Kádár András Kristóf, a Helsinki Bizottság ügyvédje végig azzal érvelt, fontos, hogy a visszailleszkedés lehetősége is biztosítva legyen az elítéltek számára, mert csak nagyon kevés olyan elítélt van, aki élete végéig a rács mögött marad (Ebből persze nem következik, hogy a visszailleszkedést az államnak kártérítésekkel kellene segíteni, ezt mi tesszük hozzá). Azt elismerte az ügyvéd, hogy

A Helsinki Bizottság rendezvényén kiderült, valóban létezik a börtönbiznisz Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az ügyvéd szerint a sajtó hamis összegeket közölt a börtönbizniszről, de állítását konkrét számokkal nem támasztotta alá. Ezt követően pedig felszólította az ügyvédeket, hogy csapjanak az asztalra.

Szájról szájra terjednek az ügyvédek nevei

Az est során Solt Ágnes kriminálpszichológus elismerte,

van társadalmi elvárás a szigorodó büntetőjog iránt.

Solt ekkor váratlanul - és a jelenlévők érezhető rosszallását fogadva - elmondta, hogy

majd hozzátette: lehet élni, és lehet visszaélni is valamivel. Szavait a kerekasztalnál ülők nem fogadták osztatlan elismeréssel. Persze később próbált korrigálni, és szó szerint azt mondta, érzékeltetve az elítéltek sanyarú sorsát, hogy

Vagyis a börtönben ülő bűnözőknek meg kell küzdeniük azzal, hogy a súlyzók nem a legújabbak, hanem akár több évtizedesek is lehetnek. Majd kiemelte, hogy a fogvatartottak számára az autonómia és a szeretetteljes környezet hiánya nagy probléma.

Egy elítélt hozzátartozója zavarba hozta a szervezőket

Akkor lett forróbb a hangulat - és a szervezők számára láthatóan egyre kellemetlenebb a helyzet - mikor egy hozzászóló azt sérelmezte, hogy a férje még nem kapta meg a kártalanítást. Majd azt fejtegette, hogy jó biznisz az államnak, hogy sokan vannak börtönben. Vagyis majdhogynem azt mondta, hogy ez a pénz az elítélteknek jár (itt hirtelen eszünkbe jutottak Kádár András Kristóf szavai a visszailleszkedés lehetőségéről).

Ekkor egy egykori bv-alkalmazott helyreigazította a felszólalót:

A fiatal férfiak műfaja a bűnözés?

A kerekasztal-beszélgetés vége is meglepő pillanatokat hozott. Egy egykori fogvatartott is szót kapott, aki az est végén arra hívta fel a figyelmet, hogy az elítéltek között egyre több a 18 év körüli fiatal.

Hogy a meglepő állítást mire alapozták, nem derült ki. Az egykori fogvatartott szerint viszont az elítéltek fele fiatal férfi.

Szavait mély csönd követte, majd Zádori Zsolt moderátor közölte, hogy

és gyorsan véget vetett a beszélgetésnek.