Az EU-pénzekről tárgyal Brüsszelben Orbán Viktor

ORBÁN Viktor; MICHEL, Charles
Brüsszel, 2020. február 3. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Brüsszelben 2020. február 3-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök a következő egy hétben Brüsszelben, Rómában és Berlinben is tárgyal majd. A témák között az unió hétéves keretköltségvetése, illetve az Európai Néppárt jövője is szerepel, írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Brüsszelbe érkezett Orbán Viktor miniszterelnök, hogy az uniós csúcsintézmények vezetőivel, Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel, valamint Charles Michellel, az Európai Tanács első emberével egyeztessen. A Magyar Nemzet kérdésére az Európai Bizottság azt közölte: a miniszterelnök és Von der Leyen számos, az EU-t érintő kihívásról tárgyal. A bizottsági elnök szóvivője nem erősítette meg, hogy a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) kapcsolata is a témák között szerepel, de borítékolható, hogy érintik e kérdést is. Feltételezhetően az unió hétéves keretköltségvetése lesz a fontosabb ügy, erről Michel folyamatosan egyeztet a tagállamokkal.

Kora délelőtt megtörtént a találkozó Charles Michellel, az erről készült fotót a miniszterelnök a Facebook-oldalán is közzétette.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Brüsszelben 2020. február 3-án. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A miniszterelnök a hét végén vett részt a Kohézió barátai elnevezésű 16 tagú csoport – a közösségi fejlesztési pénzekből részesülő déli és kelet-közép-európai tagállamok – egyeztetésén a portugáliai Bejában. Orbán Viktor hangsúlyozta, egyelőre igen messze vannak az álláspontok a keretköltségvetésről. – A viták elején vagyunk – mondta, hozzátéve:

olyan büdzsére lenne szükség, amely a lehető legnagyobb rugalmasságot biztosítja a tagállamoknak, továbbá ösztönözni kell azokat a tagországokat, amelyek készen állnak az adók csökkentésére.

Orbán Viktor beszélt arról is: az elmúlt években az európai gazdaságpolitikát Brüsszelben elrontották, és ennek hamarosan látni fogjuk a nyilvánvaló következményeit. – A britek kilépése, és az, hogy ma mindenki életben van Nagy-Britanniában, azt mutatja, hogy az Európai Unión kívül is van élet – mondta a kormányfő a Brexitről.

Orbán Viktor miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2020. január 9-én Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A miniszterelnök ezután

Rómába indul, ahol először Giuseppe Conte kormányfővel, később pedig a jobboldali olasz pártok vezetőivel egyeztet.

Egy hét múlva a miniszterelnök Berlinben tárgyal Angela Merkel kancellárral és Annegret Kramp-Karrenbauerrel, a kereszténydemokrata CDU elnökével.