Hárommilliárd forintot szereztek ingatlanos csalók

Vágólapra másolva!
2011 és 2016 között, az összesen hat emberből álló bűnözői kör több, mint 163 embert vert át olyan ingatlanokkal, amelyek jelzálog hitellel voltak terhelve. Ezzel több, mint 3 milliárd forintos kárt okoztak az átvert embereknek.
Vágólapra másolva!

5 éven keresztül úgy zajlott a csalás, hogy az ingatlanos cégek több magánszeméllyel és céggel is leszerződtek, hogy a hitellel terhelt ingatlanokat a piaci ár alatt megszerezve, kedvezményes áron adják tovább nekik.

Az ügyfeleknek a vételár legalább felét és a megbízási díjat előre letétbe kellett helyezniük a csalásba beavatott ügyvédnél.

Ezeket a letéteket az ingatlanos cégek csak akkor kaphatták volna meg, ha az ingatlanok tehermentes tulajdonjogát megszerezték volna.

Több esetben kiderült, hogy még csak nem is próbálták megszerezni ezeket, vagy ha sikerült, azokat nem adták tovább ügyfeleiknek.

Az ügyvéd kötelességét megszegve, társa utasítására utalta tovább a pénzeket.

Az ügyészség szerint további két vádlott segített, illetve egy ügyletnél

még két ingatlanközvetítő is részt vett a csalásban.

A több száz oldalas vádiratban részletesen leírják, hogy a 163 embert miként rövidítették meg az ingatlanosok 3 és 27 millió forint közötti összegekkel.

Hétfőn az előkészítő ülésen két ingatlanos beismerte bűnösségét és lemondtak tárgyaláshoz való jogukról.

Az elsőfokú tárgyaláson az egyik ingatlanost két év börtönre ítélték, a másikat négy év felfüggesztett börtönre és 300 ezer forint pénzbüntetésre.

A másik négy vádlott ügyében folytatódik a büntetőper.