Debrecenbe kéne menni…

Debreceni Egyetem
Debreceni Egyetem
Vágólapra másolva!
Élhető, biztonságos város kiváló szolgáltatásokkal, modern városképpel, nagyhírű iparvállalatokkal, nemzetközileg is elismert felsőoktatással. Történetének legkülönlegesebb és legperspektivikusabb időszakát éli Debrecen, az ország másik fővárosa. Nem véletlenül választják egyre többen úticélként és továbbtanulásuk helyszínéül.
Vágólapra másolva!

A cívisvárosban stratégiai ágazatként van jelen az oktatás

A Debreceni Egyetem – az ország legrégebbi, folyamatosan működő felsőoktatási intézménye – egyike Magyarország kiemelt kutatóegyetemeinek. Ma már nyolc kampusza van, igazi tudományos és oktatási központ.

Az intézmény 14 karával, 24 doktori iskolájával a legszélesebb hazai képzési kínálatot nyújtja: az orvosképzéstől az agráron át a bölcsészettudományi, természettudományi és műszaki területeken keresztül a zeneművészetig.

Mindezt olyan zöld és biztonságos környezetben, amely a továbbtanulók számára kiegyensúlyozott és gondtalan tanulóéveket biztosít.

Debrecen iskolaváros jellegét a hagyományok mellett napjainkban elsősorban az a több tízezer gyermek, tanuló és hallgató bizonyítja, akik óvodától a felsőoktatásig valamely oktatási-nevelési intézményben tesznek eleget tankötelezettségüknek, megszerzett tudásukat, ismereteiket kívánják bővíteni, vagy akár valamilyen szakképzettséget szeretnének itt megszerezni.

A városban stratégiai ágazat az oktatás, Debrecen fejlődése nem lehetne folyamatos minőségi munkát végző, a változásokra gyorsan reagáló intézmények és az erre a tudásbázisra számító iparvállalatok nélkül.

A nemzetközi rangsorokban is előkelő helyen szereplő Debreceni Egyetem (DE) hazánkban a legszélesebb kínálattal, mintegy 200 szakkal, köztük idén szeptemberben 6 új képzéssel várja a felvételizőket.

A Debreceni Egyetem hallgatói mintegy 200 szak közül választhatnak. Forrás: AFP//Peter Kohalmi

A tehetséggondozó programok és számtalan ösztöndíj-lehetőség mellett a hallgatók tanulmányait az ország legnagyobb egyetemi könyvtára segíti csaknem 6 millió dokumentummal, közte könyv- és folyóirat gyűjteménnyel, a fáradalmakat pedig 16 kollégiumban, többségében szállodai minőségű, de kedvező költségű szobákban pihenhetik ki a diákok, csaknem 5 ezer férőhelyen.

Leg, leg, leg...

A „LEGek egyeteme" egyike az öt magyar kutatóegyetemnek. A Debreceni Egyetem világszínvonalú laboratóriumokkal rendelkezik, és olyan szabadalmakat adott már a világnak, mint a titánhab, az elektromos kukásautó, vagy a szuvidáló kamra.

Az egyetemi évek alatt az itt tanuló diákok nem csak elméleti, hanem gyakorlati tapasztalatokat is szerezhetnek, a vállalati kultúrát jól ismerő mestertanároktól leshetik el az eredményes szemléletmódot és a hasznos fogásokat.

Az intézmény több mint ezer – hazai és külföldi – vállalati kapcsolata révén már hallgatóként ízelítőt kapnak a munka világából, megismerik a cégek elvárásait.

A Debreceni Egyetem világszínvonalú laboratóriumokkal rendelkezik. Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az elmúlt években a General Electric, a Rosatom, a Thyssenkrupp, a Krones, a Diehl Aviation, a Bosch, a Continental, a Mol, a Microsoft, a National Instruments, a Richter Gedeon, a TEVA, a QuintilesIMS és a Ganz vállalatcsoport állt partnerként az intézmény mellé, amely kiváló lehetőséget jelent az oktatás és kutatás mellett a későbbi kapcsolatépítésre is az itt tanulóknak.

A DE a legnemzetközibb egyetemi közösség, hiszen több mint 28 ezer hallgatója közül 6300 külföldi, akik több mint száztíz országból érkeztek.

Az egyetem közismert főépülete nem csak turistalátványosság, hanem az élettel teli mindennapok tere. A szomszédos Békás-tó és a Nagyerdő kedvelt szabadidős helyszín, ahol a tanulással töltött hétköznapok mellett fontos barátságok és ismeretségek köttetnek és mélyülnek el.

Az egyetem igazi sportközpont: amatőrök és profik számára egyaránt.

Testüket is fitten tarthatják a hallgatók a Debreceni Egyetem több ezer négyzetméteren felújított, illetve újonnan átadott sportpályáin: az új teniszközpontban, a fitnesz- és az asztalitenisz központban, de az e-sport is szerepel a kínálatban.

A DEAC Magyarország legnagyobb és legeredményesebb egyetemi sportklubjává nőtte ki magát. Forrás: facebook.com/deacjegkorong

A versenyezni vágyókat a DEAC várja, amely alapításának 100. évére csaknem 2700 igazolt sportolójával, 23 szakosztályával és 7 élvonalban szereplő felnőtt csapatával Magyarország legnagyobb és legeredményesebb egyetemi sportklubjává nőtte ki magát.

A cívisváros színes kulturális és mozgalmas közösségi programjait sokan keresik, már nincs olyan hétvége, amikor ne történne valami Debrecenben.

Az augusztusi Debreceni Virágkarnevál mellett egész évben bőséges a programkínálat.

A paletta széles, az egyetemi rendezvényektől kezdve a komolyzenei fesztiválokon át a kulturális programokig itt szinte minden megtalálható.

Az egyik legnépszerűbb ezek közül az idén 13 éves Campus Fesztivál, amelyet minden év júliusában rendeznek meg. A sikeres egyetemi programok között szerepel Food Day is, ahol az ország legnagyobb külföldi hallgatói közössége vonultatja fel a különböző országok gasztronómiai különlegességeit.

A Campus Fesztivál évről évre ezreket vonz. Fotó: Rockstar Photographers

A „legfiatalabb" nagyrendezvény a yoUDay: a szeptemberi tanévkezdést más ötödik éve a Nagyerdei Stadionban tartott program-kavalkáddal teszik emlékezetessé. A tanévnyitó stadionshow máig az egyetlen az országban, ahol 25 ezren köszöntik a szemesztert, az elsőéves „gólyákat", akik Debrecenben tölthetik egyetemi éveik alatt életük talán legszebb időszakát.