Egyre magasabb szintű támogatás állhat a migránsok mögött

2020.02.01. 23:20

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint már nemcsak tájékoztató füzetek és mobilalkalmazások segítik a határsértőket, egyre magasabb szintű támogatás állhat mögöttük.

Bakondi György az M1 csatorna szombat esti műsorában azt mondta, jelentős szervezettséget és irányítást feltételez, hogy a migránsok nagy csoportjai hirtelen letértek a balkáni migrációs útvonalról, és jó helyismerettel, új módszerekkel, a leginkább támadható szakaszokon próbálták meg átlépni a magyar határt.

Az év eleje óta már 3800-an akartak így bejutni az országba

– mondta.

Üdvözölte ugyanakkor, hogy a határvédelem kivédte a korábbinál lényegesen nagyobb nyomást, és a szerb hatóságokat is információkkal tudta segíteni.

A röszkei közúti átkelőnél hatvan határsértő próbált áttörni 2020. január 28-án hajnalban, a rendőrök megakadályozták őketForrás:

Bakondi György kiemelte emellett a jogi határzár szerepét. Véleménye szerint visszatartó erőt jelent, hogy az elfogott határsértők szinte azonnal bíróság elé kerülnek, és akár napokon belül ítélkezik felettük a magyar bíróság.

Bántalmazásra viszont soha nem került sor, az erről szóló híreket lejárató kampánynak minősítette.

Szükséghelyzetben a fegyveres biztonsági őrség a szabályoknak megfelelően figyelmeztető lövéseket adott le, és szinte azonnal megjött az erősítés, a visszavonuló migránsok így nem is kerültek a kiérkező rendőrök közelébe.