Dr. Merkely Béla: Nem kerülhető el, hogy Magyarországon is megjelenjen a koronavírus - videó

Merkely Béla, igazgató, Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika
Vágólapra másolva!
A Semmelweis Egyetem Magyarország egyik legnagyobb ellátója – így komoly a felelőssége a betegek ellátásában – mondta Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az Origónak. Hozzátette: ha a várakozással ellentétben komoly járvány alakul ki az országban, akkor a Semmelweis Egyetem kapacitásának megfelelően minden erőforrásával segítik majd a járvány leküzdését.
Vágólapra másolva!

Dr. Merkely Béla azt is mondta, hogy nehéz megmondani, hogy pontosan hány fertőzött van a világon, ugyanis azok a számok, amelyek eddig megjelentek, valószínűleg nem fedik a valóságot. Akik kórházba vagy orvoshoz kerültek, nagyon súlyos tünetekkel jelentkeztek, de valószínűleg sok ember enyhébb tüneteket észlelt magán, így el sem ment orvoshoz.

Hangsúlyozta: nem kerülhető el, hogy Magyarországon is megjelenjen a koronavírus. Az aggodalmat az okozza, hogy még nem ismerik a vírus természetét: milyen nagy tömegeket képes megfertőzni, és az milyen súlyos következményekkel járhat. Az eddigi adatok birtokában azt lehet tudni, hogy nagyjából úgy fertőz, mint az influenza vírus, és döntően az idősebb, krónikus betegséggel küzdők életét veszélyezteti. Azt sem lehet tudni, hogy – ahogyan az influenzavírus esetében – májusra csökkenhet-e a koronavírus fertőzőképessége.

Ha itthon kitör a járvány, a Dél-Pesti Kórházba kerülnek a betegek - mondta a Semmelweis Egyetem rektora -, de ha már nem lenne képes a fertőzöttek ellátására az intézmény, akkor minden orvosi egyetem, így a Semmelweis Egyetem is készen áll arra, hogy az intenzív osztályokon, illetve más osztályokon fogadják a betegeket. Ilyenkor a tervezett beavatkozások is elmaradhatnak.

Nézze meg a videóinterjút!