Menczer Tamás: Szombaton térhetnek haza a Vuhanban lévő magyarok

Vágólapra másolva!
Nagy eséllyel szombaton érhetnek Magyarországról a Vuhanból távozni szándékozó magyarok, ezt követően pedig két hétig a Szent László Kórházban kerülnek karanténba - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminiszter tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára. 
Vágólapra másolva!

Továbbra is nyolc olyan magyarról tudni, akik a lezárt tartományban vannak, mind a nyolcan jól vannak, kedélyállapotuk megfelelő - mondta Menczer Tamás. Az államtitkár szerint hatan Vuhanban vannak, ketten más városokban. Az evakuációval kapcsolatban négy uniós ország tervez kimenekítést: Portugália, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy francia segítséggel tudjuk hazahozni a magyarokat.

A francia evakuációval kapcsolatban Menczer azt mondta, egy francia gép most is levegőben van, de azzal kizárólag csak francia állampolgárokat hoznak el. Egy másik francia gép holnap indul, de annak sincsen még berepülési engedélye, de nagy valószínűséggel azt meg fogja kapni - jelezte az államtitkár.

A helyzet úgy néz ki, hogy remélhetőleg pénteken hajnalban elindul a második francia gép - tette hozzá. A franciák azt kérték, hogy legyen egy magyar koordinátor a repülőn, ez a koordinátor ki fog látogatni Vuhanba. Menczer közölte, a magyar koordinátor megfelelő védőfelszerelésekkel rendelkezik. A francia evakuációs találkozási pont vagy a vuhani reptér, vagy pedig a francia konzulátus lesz a kínai városban.

Menczer Tamás közlése szerint, ha a magyarok fel tudnak kerülni a második francia gépre, akkor valamikor szombaton dél körül érkezhet Marseille mellé, majd onnan a repülő továbbmegy Brüsszelbe. A magyarokat ezen a két pont valamelyikén lehet majd elhozni. A külügyminisztérium azonnal elhozza a magyarokat. Ha megérkeznek, akkor a Szent László Kórházba kerülnek két hétre - mondta Menczer Tamás.