Soros György szervezeteihez kötődő ügyvédek keresték az igazán nagy pénzeket a börtönbizniszen

Magyar György ügyvéd
Vágólapra másolva!
Az igazán komoly pénzeket azok az ügyvédek keresték az elítéltek kártérítési pereiből, akik kapcsolhatóak Soros György magyarországi jogvédő szervezeteihez, vagy legalábbis komoly balliberális kapcsolatokkal bírnak  - erre a következtetésre jutottunk, miután megnéztük a magát jól jövedelmező iparággá kinövő börtönbiznisz legnagyobb nyerteseit. 
Vágólapra másolva!

Komoly érdeksérelmet okozhat néhány ügyvédnek, hogy a kormány leállította a börtönviszonyok miatt indított kártérítési pénzek folyósítását.

Iparág lett a börtönbiznisz

Az Origo birtokába kerültek ugyanis a pontos számok, amelyek megmutatják, hogy melyik ügyvéd, vagy ügyvédi iroda mennyi pénzt szerzett a magyar államtól az elítélt bűnözők kártérítési pereinek intézésével. Nem kell matematika professzornak lenni ahhoz, hogy első ránézésre feltűnjön:

a börtönbiznisz egy kivételesen jól jövedelmező iparággá nőtte ki magát az évek során.

Emellett az is szembetűnő, hogy mindösszesen hatvan igazán nagy nyertese van a kártérítési pereknek. Ez a szám azonban elhanyagolható ahhoz képest, hogy csak a fővárosban közel tízezer ügyvéd praktizál. Mindebből az következik, hogy az ügyvédek egy meglehetősen szűk köre járt jól ezekkel az ügyekkel. De kik voltak azok, akik forintmilliókkal csapolták meg a magyar államot? Magyar Györgyöt, az MSZP-Párbeszéd parlamenti képviselőjelöltjét, Karácsony Gergely bizalmasát nem kell bemutatni - ő több mint 400 börtönkártérítést intézett, irodája több mint félmilliárd forinthoz jutott -, azonban rajta kívül is akadnak érdekes nevek a névsorban.

Nem csak Magyar György nyert sokat a börtönbizniszen: az ügyvédek egy meglehetősen szűk köre nagyon jól járt ezekkel az ügyekkel. Forrás: ATV

Nagy nyertesek

A börtönbüntetésre ítélt bűnözők védelméből több mint félmilliárd forintot tett zsebre, és ezzel a nyertesek rangsorában a negyedik helyet csípte meg Fahidi Gergely. Ügyvédi praxisa mellett egyébként az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesületben is tevékenykedik. Az interneten elérhető életrajza szerint Soros egyetemén, a CEU-n folytatott posztgraduális tanulmányokat, korábban pedig együttműködött a milliárdos egyik legismertebb hazai szervezetével, a Helsinki Bizottsággal. A hvg-nek írt, 2018-as véleménycikkében "ellustult fotel-forradalmárként" jellemezte magát. Írásában az ellenzéki képviselők MTVA-s botrányát, és az azt követő rendőri intézkedést érintette: a hatóságok beavatkozását az 1944-ben történt zsidóüldözésekhez hasonlította."A magyar rendőrség ugyanúgy nem védte az erőszaknak kitett képviselőket 2018-ban, ahogyan 1944-ben" - fogalmazott. Elmondása szerint annyira felkavarták a történtek, hogy saját maga telefonált be a "112-re, jelezve, hogy országgyűlési képviselőkkel szemben erőszakot alkalmaznak."

Hatodik helyre futott be a Cech ügyvédi iroda, amely több mint 362 millió forintos bevételt könyvelhetett el az ügyletekből. Cech András, az iroda vezetője az elmúlt években több politikai jellegű ügyben vállalt szerepet: a trafiktörvény "károsultjainak" nyújtott jogi védelmet nemzetközi fórumokon, valamint Baka Andrást, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökét képviselte az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elé vitt eljárásban. Neve ezen túlmenően is felbukkant a sajtóban: az Index már tavaly augusztusban arról cikkezett, hogy "400 olyan folyamatban lévő kártalanítási ügye van, amelyeket a rossz börtönkörülmények miatt indítottak." Cech az elítélt bűnözők védelmében akkor úgy fogalmazott, hogy az államnak is vannak kötelezettségei, amiket ha megsért, azért vállalnia kell a felelősséget. Mindenféleképpen érdekes, hogy a riportban megszólaltatták Tarnai Dórát, a Magyar Helsinki Bizottság (MHB) munkatársát is, aki hasonló gondolatokat fogalmazott meg, mint Cech András.

A Magyar Ügyvédi Kamara hivatalos adatbázisa szerint Cech munkatársa Várhalmy Balázs és Szegi Péter. Várhalmy 2014 és 2015 között hat hónapon keresztül gyakornokoskodott a Helsinki Bizottságnál, az információt Facebook-oldalán és LinkedIN-profilján is megosztotta. Szegi pedig egy másik hazai Soros-szervezet, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa volt nem is olyan régen.

Szintén jól keresett a magyar állam pénzéből Visontai Csongor, aki egymaga 166 millió forintot vitt haza a börtönbüntetésre ítéltek jogi képviseletéből, amivel a nyolcadik helyre volt jó. Talán nem véletlen, hogy neve felbukkant a kiváló politikai kapcsolatokkal rendelkező Bárándy és társai ügyvédi iroda partnerei között. "Irodánk sok kollégával működött és működik együtt, néhánnyal szorosabb kapcsolatot is kialakított az évek során. Velük számtalan közös ügyben dolgoztunk, dolgozunk, mivel a szakma kiváló képviselői. Sokan korábban irodánknál töltötték jelölti éveiket." - olvasható az ügyvédi munkaközösség honlapján.

Bár nem tartozik az élbolyba, de mindenképpen említésre méltó a sajtóban többször is szereplő Karsai Dániel, aki 87 millió forinttal vette ki a részét az üzletből. Sokatmondó, hogy ügyvédi irodájának partnerei között megtalálható a Transparency International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért és a Helsinki Bizottság is. Azaz, megannyi Soroshoz köthető szervezet. Honlapján közzétett bemutatkozásából pedig kirajzolódik, hogy elsősorban Strasbourgban, az Alkotmánybíróság előtt, valamint személyiségi jogi és munkajogi perekben nyújt jogi képviseletet. Karsai volt egyébként az, aki Strasbourgban "sikerre vitte" a "98%-os különadó" ügyét, és a Bíróság Nagykamarája előtt "megvédte a "molinózós" ellenzéki országgyűlési képviselők szólásszabadságát." Mint ismert, 2013-2014 környékén egyes ellenzéki képviselők alpári feliratú táblákat mutattak fel a parlamentben.