A kormány elrendelte a déli határ megerősített védelmét a migránsok betörési kísérlete miatt

Horgos, 2020. január 28. Megrongált kerítés a Horgos és Röszke közötti határátkelőnél, a szerb-magyar határon 2020. január 28-án. Az átkelőnél hatvan határsértő próbált áttörni hajnalban, a rendőrök megakadályozták őket. MTI/Molnár Edvárd
Vágólapra másolva!
A déli határon a migrációs nyomás a korábbiakhoz képest lényegesen nagyobb - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a Kormányinfón. Arról is beszélt, hogy a magyar egészségügyi rendszer felkészült az esetleges járványra, de egyelőre egyetlen koronavírusos megbetegedés sem történt az országban
Vágólapra másolva!

A kormány meghallgatta az országos tisztifőorvost a koronavírusról - mondta Gulyás Gergely. A tájékoztatójából kiderült, hogy az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a legtöbb megbetegedés továbbra is Kínában van, világszerte 170 haláleset történt, és több mint 7000 megbetegedés. Európában lényegesen jobb a helyzet.

– mondta a miniszter.

A Kínában felbukkant, tüdőgyulladással járó megbetegedés okozója egy újonnan kimutatott koronavírus Forrás: https://www.nnk.gov.hu/index.php/aktualitasok/437-tajekoztato-az-uj-koronavirusrol

Egyértelmű védelmi tervet dolgoz ki a kormány, és egységes akciótervet kell kidolgoznia a tisztifőorvosnak is - tette hozzá a miniszter. Példaként említette, hogy egy Prágából érkező kínai turistákat szállító buszon is mindenkit megvizsgáltak a határon. Beszélt arról is, hogy

a vírussal kapcsolatban voltak rémhírek az elmúlt napokban, ennek terjesztését a törvény bünteti.

Hét magyar állampolgár szeretne hazajönni Kínából soron kívül, folyamatosak az egyeztetések ebben az ügyben - mondta még Gulyás Gergely. A hét magyar kimentésével kapcsolatban a francia külügyminisztériummal van kapcsolatban Magyarország. Ha esetleg nem sikerül az ő segítségükkel kihozni őket Kínából, akkor más utat választ a kabinet.

Megerősítette a déli határt a kormány

A déli határon a migrációs nyomás a korábbiakhoz képest lényegesen nagyobb – mondta Gulyás. Ennek bizonyítéka, hogy megpróbáltak betörni migránsok az országba. Ezért a kormány elrendelte a déli határ megerősített védelmét. A korábbi két év viszonylagos nyugalmához képest rosszabb a helyzet – mondta a politikus. A balkáni útvonalon megduplázódott a migránsok száma – tette hozzá.

Forrás: MTI/Molnár Edvárd

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy

minden magyar katona biztonságban van Irakban. Közvetlen veszélynek nincsenek kitéve az Irakban szolgáló katonák.

Visszaélés a magyar joggal

A magyar kormány és az Országgyűlés jóhiszeműen járt el a börtönhelyzettel kapcsolatban meghozott 2017-es jogszabály meghozásakor – mondta Gulyás. A törvény alapján 12 ezer pert indítottak a bűnelkövetők, és több mint 10 milliárd forintot kellett az államnak kifizetnie. Gulyás úgy látja, hogy

A megfelelő körülményeket biztosítani kell a börtönökben, de véget kell vetni a börtönbiznisznek. Pintér Sándor soron kívül megnyithat büntetés-végrehajtási intézeteket, ha az szükséges – tette hozzá Gulyás.

Gyöngyöspata: Az oktatás területén segítene a kormány

Gyöngyöspata kapcsán azt mondta a miniszter, hogy 2003-tól állapított meg szegregációt a bíróság. A kormányzatnak oktatási ügyben van kárpótlási kötelezettsége, ezt soha nem vitattuk – mondta.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy bár nagyon nagy előrelépést ért el a kormány a cigányság helyzetének a javítása terén, de még nagyon sok tennivaló van. Az Emmi tárgyalni fog az érintettekkel, hogyha tudnak segíteni oktatási területen, akkor azt tegyék is meg.

A kormány nem akar dugódíjat

– mondta Gulyás egy kérdésre. Ha a főváros ilyet akar, akkor éljen jogszabály-módosítási kérelemmel a kormány felé – tette hozzá.

Gulyás: Ha demokratikus párt lenne a DK, már rég elköszönt volna Niedermüllertől

Gulyás Gergely durva rasszista kijelentésnek nevezte Niedermüller Péternek az elmúlt napokban elhangzott kirekesztő mondatait.

Jó lenne, ha a szélsőséges nézeteket maga mögött hagyná – tette hozzá.

– mondta Gulyás Gergely.

Idővel lépni kell az EPP ügyében

Gulyás Gergely az Európai Néppárttal kapcsolatban elmondta:

– mondta Gulyás. Itt nem a Fidesz ügyéről van szó, hanem egy irányváltás ügyéről. Belátható időn belül ebben az ügyben világosan kell látni – tette hozzá.

Még a tavaszi ülésszakon elfogadják a jövő évi büdzsét

Mindenképpen elfogadja a parlament a jövő évi költségvetést a tavaszi ülésszakán. A pontos számok még nem ismertek, de a jövő évi büdzsé is fegyelmezett lesz, és csökkenő hiánnyal, valamint csökkenő államadóssággal számolunk – mondta az Origo kérdésre Gulyás Gergely.

– mondta a Miniszterelnökség vezetője egy másik kérdésre válaszolva. Egyelőre nincs kiforrott uniós álláspont a bemutatott béketervet illetően.

Ukrajna esetében továbbra sincsen változás, mivel Kijev továbbra sem jelezte tárgyalási szándékát – mondta Gulyás Gergely az Origo egy másik kérdésére.

Brüsszel továbbra sem fizetett a határvédelemért

– mondta egy másik kérdésre a miniszter. Gulyás szerint közös uniós érdek a schengeni határ védelme.

– mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely.

Orbán Viktor februárban Berlinbe látogat majd

– mondta egy kérdésre reagálva Gulyás.

Felfüggeszthetik a légi közlekedést Magyarország és Kína között

– mondta Gulyás Gergely egy másik kérdésre.

Negatív hatásokkal számol a szombattól életbe lépő Brexit esetén a magyar kormány, de bízik benne, hogy a következő 11 hónapban sikerül jó megállapodást kötni a kereskedelmi ügyekben – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Cikkünk folyamatosan frissül.