Elítélték a röszkei határra támadó migránsokat

Szeged, tárgyalás, 2020.01.30.
Röszkei határon átlógott 5 migráns gyorsított tárgyalása.
Vágólapra másolva!
Egy-egy évet kapott az a négy migráns, akik több tucat társukkal együtt szó szerint megrohamozták a röszkei határt. A társaik el tudtak menekülni, őket elfogták. Ahogy elfogtak egy ötödik migránst is, ő a zűrzavart kihasználva próbált bejutni Magyarországra. Az öt migráns fehér ruhában érkezett a bíróságra, ugyanis fertőzőek. A kérdések jelentős részét nem értették, noha azokat anyanyelvükön tették fel nekik.
Vágólapra másolva!

Fehér védőruhában és maszkban vitték a bíróságra azt a négy migránst, akik két napja megtámadták a röszkei határt. Egy ötödik ember is a vádlottak padján ült, ő a zűrzavart kihasználva próbált meg Magyarországra jutni.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Nem véletlen az óvintézkedés,

egyikükről kiderült, hogy fertőző, rühet terjeszt.

A négy férfi annak a közel hetvenfős agresszív migránscsoportnak a tagjai, akik kedden hajnalban egész egyszerűen megrohamozták a röszkei határt.

Sokszor nem értették, hogy pontosan mit szeretne a bíró. Először a teremben azt gondolták, a tolmáccsal van baj, később kiderült, hogy

a valóban nagyon egyszerű, legtöbbször csupán eldöntendő kérdések lényegét sem értik, az anyanyelvükön sem.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben a határ lezárt kapuja melletti forgalomelterelő betonkorlát közel kétméteres kerítésénél egy legalább 50 – az MTVA tudósítása szerint közel 70 – fős tömeg gyülekezett azért, hogy Szerbiából Magyarországra jusson. A tömeg elején lévők a kerítésre felmásztak, azt rángatni kezdték, és lenyomták.

A megrongált kerítés a Horgos és Röszke közötti határátkelőnél Forrás: MTI/Molnár Edvárd

Közben üvöltöztek, és különböző szövegeket skandáltak, aztán a kerítés magyar oldalán álló őröknek azt üvöltötték, „Fuck you magyarski".

A tömeg egyes tagjai a határzár részét képező kerítést

a forgalomelterelő korlátra felállva letaposták, majd a folyamatosan skandáló tömeg belépett Magyarországra, és futva az ország belseje felé indult.

A magyar fegyveres biztonsági őrök ezt látva „Stop" kiáltásokkal próbálták a feléjük tartó tömeget feltartóztatni, aztán a testi épségüket féltve hátrálni kényszerültek, illetve az irányítási központtól segítséget kértek.

A tömeg a felszólítások ellenére

folyamatosan skandálva továbbhaladt az ország belseje felé,

amikor az egyik biztonsági őr figyelmeztető lövést adott le, hogy megállítsa a tömeget.

A lövés leadása után a tömeg továbbhaladt a biztonsági őrök irányába, az őrök egyikét már mintegy 5-6 méterre megközelítették, és mivel továbbra is fenyegető jelleggel kiabáltak, ezért újabb két figyelmeztető lövés dördült.

A többszöri lövés hatására és az időközben megérkező rendőrök létszámfölényét látva a tömeg visszafordult, és Szerbiába futott.

A történtekkel kapcsolatban négy embert állítottak elő, akik közül ketten szírnek, ketten pedig palesztinnak mondták magukat.

A mai tárgyaláson meghallgatták a három biztonsági őrt, akik Röszkén voltak a támadás napján. Ők azok, akik tegnap külön kitüntetést kaptak a helytállásukért.

Forrás: Police.hu

Egyikük, egy férfi elmondta, hogy

Mire ő odaért, egy figyelmeztető lövés már eldördült. Hallotta azt is, ahogy társai azt kiabálják a migránsoknak, hogy stop, vagyis, felszólították őket, hogy álljanak meg.

De még ekkor is csak mentek előre az agresszív migránsok. Ahogy fogalmaz,

Ahogy mondta, azt látta rajtuk, hogy be akarnak jönni a határon. Amikor már nagyon közel voltak hozzá, megkérte kolléganőjét, hogy adjon le még egy figyelmeztető lövést, előtte persze tettek még egy felszólítást, hogy álljanak meg. A második, illetve az azt követő harmadik figyelmeztető lövésre a migránsok megtántorodtak, ráadásul ekkor érkeztek meg a rendőrök, vagyis az erősítés. A migránsok jelentős része erre hátrálni kezdett Szerbia felé. A férfi biztos benne, hogy áttörtek volna rajtuk, ha nem érkeznek meg a rendőrök.

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Társa, egy nő, aki szintén fegyveres őrként dolgozik a határon, azt is elmondta, hogy a migránsok kiabálása olyan volt, mintha szidnák őket. Ahogy a nő mondja, agresszíven,

A harmadik őr, szintén egy nő azt mondta, a migránsok nagyon hangosak voltak, olyan hangerővel közeledtek feléjük, mintha egy focimeccsen lettek volna. Ahogy mondja,

Miközben a nagy migránstömeget szorították vissza a rendőrök, egy másik migráns, a csoporttól külön átjutott a határon. Őt egy kutyásrendőr találta meg, lábnyomokat követett. Az árokban látta meg, onnan sugdolózást hallott. Amikor a lámpájával odavilágított, 5 embert látott meg, akik azonnal elfutottak. Egy embert tudott elfogni, aki nem futott el, ő algírnak vallotta magát. Őt is ma ítélték el, tiltott határátlépés miatt 10 hónapot kapott, amelyet két évre felfüggesztettek, és négy évre kiutasították Magyarországról.

Az agresszív tömeggel a határra támadó négy migráns nem úszta meg ennyivel, nekik börtönbe kell menniük, egy évet kaptak. Leghamarabb a büntetésük letöltésének kétharmada után szabadulhatnak, és négy évig nem léphetnek be Magyarországra.