A szent, a szarvas és a farkas - az ezer éves monostor története - videó

Szent Mauriciusz Monostor
Vágólapra másolva!
Bakonybélben az a legenda jár, hogy 1023-ban, amikor Szent Gellért éppen a kunyhója felé tartott, egy szarvasborjút talált. Befogadta a házába az árva állatot, és attól kezdve ő nevelte. Néhány nap múlva egy sebzett farkas feküdt a kunyhó előtt. Szent Gellért a farkast is beengedte és néhány hét alatt meggyógyította. A farkas soha nem bántotta a szarvasborjút, sőt, összebújva aludtak esténként. Gellért a második lakója volt a bakonybéli monostornak. A Szent Mauríciusz Monostor több mint ezer éves - 1018-ban egy német szerzetes alapította a közösséget. Azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal mindig laktak a monostorban. A szocializmus évtizedei alatt teljesen leromlott az állapota. A templom, a monostor és a műhelyek felújítását a monostor ezeréves évfordulójára, 2018-ra fejezték be. Magyarország kormánya 1,4 forinttal támogatta a beruházást - mondta Virág Zsolt, művészettörténész. 
Vágólapra másolva!

Ma 8 szerzetes él a monostorban - az életükbe pedig belepillanthatnak a látogatók és a zarándokok. Sőt, a szerzetesek által készített kézműves termékeket meg is vásárolhatják. A monostor területén gyógynövényeket is termesztenek a szerzetesek, amelyekből teákat készítenek.

A látogató végig járhatja a csodálatosan felújított templomot, a látogatóközpontban mindent megtudhat a Szent Mauriciusz Monostorról, megnézheti a gyógynövények szárítópadlását, sétálhat az arborétumban, és beleshet a szerzetesek kézműves műhelyeibe is. Az Origo stábja a Szent Mauríciusz Monostorban forgatott. Nézze meg a videót.