Kivételes történelmi lehetőség előtt áll Magyarország

G. Fodor Gábor
Budapest, 2014. október 6. G. Fodor Gábor, az alapítvány stratégiai igazgatója a Századvég Alapítvány Nemzeti Érdek című folyóirata Budapest különszámának bemutatóján a budapesti Design Terminálban 2014. október 6-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az elmúlt száz évben a hazai politika csak az országhatárok szabta keretek között gondolkodhatott a jövőről, most viszont kitágult a horizont – mondta a Magyar Nemzetnek G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány elnöke. Hozzátette: jelenleg van realitása egy erős Közép-Európának, amelyben Magyarországé a vezető szerep. Az elemző beszélt az internet csatatérré válásáról, valamint arról is, hogy a zöldkérdésre a jobboldal válasza, hogy fizessenek a klímarongálók, míg a baloldal, akárcsak a migránskérdés esetén, itt is szétterítené a problémát.
Vágólapra másolva!

A fiatalok megszólítása valamennyi klasszikus politikai tömegpártnak kihívás, mivel életkori sajátosságok okán impulzívak és lázadók. Az a kérdés, hogy kormányzati pozícióból lehet-e, érdemes-e impulzusvezérelt politikát folytatni? Ez ugyanis azzal járna, hogy „rángatni kell a kormányt", miközben a fiatalok maguktól is változnak: egy idő után már nem lesznek fiatalok, és akkor már nem impulzusorientált politikára vágynak, hanem stabilitásra - mondta G. Fodor Gábor.

Arról is beszélt, hogy az álhíroldalak kapcsán érdemes kiemelni: ennek a csatatérnek az egyik – ha nem a meghatározó – vonása a nagy zaj. Ha vetünk egy pillantást az amerikai elnökválasztási kampányra, azt láthatjuk, hogy valóságos zajmenedzsment zajlik. Az embereket elöntik információkkal, impulzusokat adnak nekik. A sok impulzus miatt pedig egyre feljebb tolódik az ingerküszöb. Ráadásul az online világnak az a természete, hogy számtalan megszólaló van, nincsenek kitüntetett beszélők, a tekintély eltűnik - tette hozzá a Századvég Alapítvány elnöke.

G. Fodor Gábor Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Bár a zajzivatar okozhat nehézséget egy politikai szereplőnek abban, hogy eljuttassa az üzenetét a szavazókhoz, azért a teljesítmény mindenképpen meghatározó marad. (...) Ha a jelenlegi nemzeti elkötelezettségű kormányt az internacionalista szivárványkoalíció váltaná fel, akkor tudjuk, hogy mi történne: adót emelnének, visszavonnák a családtámogatási intézkedéseket, beengednék a migránsokat - jegyezte meg G. Fodor Gábor, aki szerint

a Fidesz talán abban a legjobb, hogy a háborgó tengeren is tudja tartani az irányt, hiába jön a vihar, nem kell lemondani a célról.

A miniszterelnök még az ellenfelei által is elismert kiemelkedő politikai képességei, a kormányzati politika mögött álló tábor idő- és ütésállósága, valamint az, hogy a Fidesz–KDNP folyamatosan egyetértési pontokat keres a választópolgárokkal, a hosszan tartó stabilitás lehetőségét vetíti előre.

A politikában célszerű abból kiindulni, ami már megtörtént. A legjobb kiindulópont e tekintetben, ha azt nézzük, az utóbbi tíz évben mennyi minden változott a Gyurcsány–Bajnai-korszak kaotikus gazdasági és közállapotaihoz, valamint hazánknak a nemzetközi geopolitikai térben elfoglalt helyéhez képest. Mindezeket figyelembe véve kivételes történelmi lehetőséget hordoz magában, ha ezen az úton haladhatunk tovább - tette hozzá G. Fodor Gábor. Egy erős Közép-Európában ugyanis – amelynek megvalósítása felé jó úton haladunk – a magyar politika nagyobb perspektívákban gondolkodhat, mint ahogy az ország határai ezt megszabnák.

A teljes interjú a Magyar Nemzetben olvasható.