Migránsok erőszakos, szervezett csoportja próbált betörni Magyarországra Röszkénél - rendkívüli sajtótájékoztató

Horgos, 2020. január 28. Megrongált kerítés a Horgos és Röszke közötti határátkelőnél, a szerb-magyar határon 2020. január 28-án. Az átkelőnél hatvan határsértő próbált áttörni hajnalban, a rendőrök megakadályozták őket. MTI/Molnár Edvárd
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett reggel a Belügyminisztériumban a koordinációs értekezleten, amit a Migrációs Munkacsoport keretében tartottak. Hajnalban ugyanis mintegy 60 migráns megrohamozta a röszkei határátkelőhelyet, egy rendőr a levegőbe lőtt, majd feltartóztatták őket. Bakondi György, a miniszterelnök főtanácsadója elmondta: migránsok erőszakos, szervezett csoportja próbált betörni Magyarországra Röszkénél.
Vágólapra másolva!

Papp Károly altábornagy, közbiztonsági főigazgató rendkívüli sajtóértekezleten beszélt arról, hogy

hajnali 5.20-kor Röszkénél, a határátkelő bal, aztán a jobb szárnyán próbáltak meg bejutni migránsok Magyarországra.

A rendőrök az első kísérletet megakadályozták, egy embert elfogtak. Ez azonban csak az első hullám volt, nem sokkal később egy közel 70 fős csoport próbált meg átjutni a kapun, ami az egyébként reggel 7 és este hét 7 között üzemelő határátkelőhelyet lezárja. Hajnalban három fegyveres őr volt ott. Ők azonnal felszólították a migránsokat, hogy forduljanak vissza. Amikor ennek nem engedelmeskedtek,

az egyik őr három figyelmeztető lövést adott le. Erre a migránsok jelentős része visszafordult.

Közben a rendőrök is megérkeztek, de néhányan így is szét tudtak szóródni. Erre hermetikusan lezárták a területet, innen senki sem juthatott ki.

Megrongált kerítés a Horgos és Röszke közötti határátkelőnél, a szerb-magyar határon 2020. január 28-án Forrás: MTI/Molnár Edvárd

Bakondi György belbiztonsági tanácsadó arról beszélt, hogy a szerb-magyar határ komoly nyomás alatt van, több mint 3400-an próbáltak illegálisan bejutni Magyarországra csak januárban. És folyamatosan gyűlnek az illegális csoportok most is.

A mostani egy kirívóan agresszív és erőszakos csoport volt

– tette hozzá, ráadásul egy emblematikus helyszínen, mert itt már 2015-ben is volt egy agresszív betörési kísérlet.

Forrás: MTI/Molnár Edvárd

Pintér Sándor belügyminiszter elmondta, hogy nemrég járt a határnál, és már akkor olyan információk voltak, hogy több helyen meg fogják kísérelni a betörést. Akkor azt tapasztalta, hogy felkészült a magyar rendőrség, és most is ezt gondolja.

– mondta a miniszter.

Az a terület, ahol a határ őrizetét kerítéssel erősítették meg, más terület, a mostani eset egy napközben nyitott határátkelőnél történt. Ennek ellenére a migránsok nem jutottak tovább 60-80 méternél beljebb. Pintér Sándor úgy értékelt, hogy működik a jelzési rendszer, elfogtak mindenkit, ennek ellenére értékelni fogják a történteket, és ha kell, tíz napon belül változtatni fognak a helyzeten.

Forrás: MTI/Molnár Edvárd

Mint megírtuk, mintegy 60 migráns megpróbált áttörni a röszkei közúti átkelőnél kedden hajnalban. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Szabó Szilvia elmondta, az akció fél hatkor történt,

a migránsok az átkelő két oldalán közel egy időben próbáltak meg jogellenesen az ország területére bejutni. Az akkor még zárva lévő határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őr három figyelmeztető lövést adott le.

A helyszínre irányított járőrök körülbelül hatvan migráns bejövetelét akadályozták meg, négyet feltartóztattak, a területet pedig lezárták - közölte a százados.

A migránsok a magyar területen található határátkelőt éjszakára lezáró kapu mellett, a gyalogos és a gépjárműforgalmat elválasztó betonkordonon lévő drótkerítést rongálták meg. A kerítésoszlopokról több mint tízméteres szélességben szakították le a dróthálót.