Csak a látszat miatt állítottak fel vizsgálóbizottságot a kispesti balliberálisok a korrupciós ügyeik kivizsgálására

Lackner Csaba, MSZP, hangfelvétel, fehér por
Vágólapra másolva!
Nem sokkal az után, hogy a kispesti ellenzék Gajda Péter és Lackner Csaba korrupciógyanús ügyeit vizsgáló bizottság felállítását kezdeményezte a helyi képviselő-testületben, a mai ülésen értelmetlenné is tette azt. A korábbi javaslattal ellentétben ugyanis a testület csak három hónapig fog működni, és annak ülései zártak lesznek. Minden bizonnyal az áll a háttérben, hogy Gajda Péter polgármester is érintett a botrányban.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzati választás után több ellenzéki politikus is komolyan bírálta a szocialista pártot, amiért nem kezelték megfelelőképpen a Lackner Csaba nevével összefonódó balliberális kispesti korrupciós botrányt.

A támadások nyomán a Gajda Péter vezette kispesti önkormányzat nagy nehezen rávette magát, hogy foglalkozzon az üggyel. A képviselő-testület január 27-ei ülésén napirendre vettek egy konkrét javaslatot, amely egy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte. Ennek két hangsúlyos eleme volt:

  1. a testület hat hónapig vizsgálódhasson, és
  2. a bizottság ülései legyenek nyilvánosak.

Nem volt jó előjel, hogy Gajda nemrég úgy kommentálta az első pontot, hogy neki mindegy, meddig tart, de ha a testület úgy látná, hogy elég egy hónap is, akkor az is rendben van. Miután közel sem sikerült konszenzust kialakítani a Lackner Csaba felelősségét vizsgáló bizottság felállításával kapcsolatban, így várható volt, lesznek még furcsaságok a történetben. Így is lett: sorra születtek a módosító javaslatok, amelyek elsősorban a javaslat felpuhítását célozták. A mai ülésen ugyan sikerült felállítani a testületet, csakhogy a korábbi javaslattal ellentétben az

  1. csak három hónapig fog működni; és
  2. az üléséről pedig kizárják a nyilvánosságot, azaz az összejövetelek zártak lesznek.

Ezzel még annál is súlytalanabb lesz, mint ahogy azt eredetileg tervezték. Az ellenzék tehát benyújtott egy "antikorrupciós" javaslatot, amit aztán saját maga herélt ki. Feltehetően ennek az az oka, hogy

Gajda Péter is érintett a botrányban, így neki biztosan nem állt érdekében firtatni a kellemetlen ügyet.

Lackner Csaba, az MSZP önkormányzati képviselője Fotó: Polyák Attila - Origo

Mint ismert, az önkormányzati választás véghajrájában olyan hang- és képfelvétel-sorozat került elő, amelyen kispesti MSZP-s vezetők feltehetően kokainozás közben a baloldali városvezetés sötét ügyeiről beszéltek. Mintegy ötvenórányi anyag került ki a sajtóhoz, a felvételeket a szereplők tudta nélkül, különböző alkalmakkor rögzítették 2018 nyarán. Ezeknek egyik kulcsszereplője Lackner Csaba kispesti MSZP-s önkormányzati képviselő volt, aki többek között azt mondta, hogy "aki nem keresi meg az évi százmillió forintot a kerületi politikában, az hülye." A szocialista politikusok beszélgetéséből egy konkrét politikai és gazdasági maffiahálózat képe bontakozott ki, amelynek szerves része volt Gajda Péter polgármester is.

Lackner a felvételeken Gajda Péter kispesti polgármesterről azt állította, hogy egészen az utóbbi időkig visszacsorgatott pénzek kerültek hozzá. Emlegetett egy konkrét esetet is a városvezető, az egyik ügylet során hárommillió forintot kapott zsebbe.

A botrány több mint száz napja robbant ki, mindezidáig komolyabb következmények nélkül megúszták az érintettek: Gajda továbbra is polgármester, Lackner pedig továbbra is képviselő.