A Gyurcsány-párti jobbikosok leszámolhatnak pártbeli riválisaikkal

Szávay István, Gyurcsány Ferenc, Jakab Péter, Jobbik
Vágólapra másolva!
Leszámolásra készülhet a Jobbik új vezetése a Gyurcsány-vonal győzelmével végződött tisztújítást követően, Jakab Péter megválasztott pártelnökkel az élen. Több olyan középvezető és irodaházi alkalmazott vesztheti el pozícióját, akik Szávay Istvánnal és körével, vagyis a Gyurcsány-barát Jakabék belső ellenzékével szimpatizálnak - értesült az Origo. Úgy tudjuk, a párt médiájában is átrendezésre lehet számítani: az Alfahír szerkesztőségének helyére mehet a keményvonalas Zsúrpubi. Rákérdeztünk a párt sajtóosztályánál a "fejleményekre", azt válaszolták: szerintük a párt egységes, nincs belső ellenzék, ugyanakkor azt nem tagadták, hogy komoly változások lehetnek majd a párt-közeli médiában. Mindeközben Sneider Tamás korábbi elnök asszisztense arról írt közösségi oldalán, "furcsa közjáték" előzte meg a kongresszusi szavazást. A Gyurcsány-hatás miatt rég nem látott módon megbolydult a Jobbik.
Vágólapra másolva!

A Jobbik szombati tisztújításán eldőlt a kérdés: a párt az ellenzéki összefogás részeként fog indulni a 2022-es országgyűlési választáson. Az ideológiamentességet hirdető, és a Demokratikus Koalícióval való együttműködésre hajlandóságot mutató Jakab Péter totális győzelmet aratott a pártgyűlésen: amellett, hogy elnöknek választották, és Gyöngyösi Márton elnökhelyettes lett, csak hozzá köthető politikusok jutottak be a párt elnökségébe.

Ez nem kevesebbet jelent, minthogy korlátlan hatalmat gyakorolhat a szervezeten belül, meghatározva, két év múlva kik kerülhetnek rá a (párt/ellenzéki) listára, és kik indulhatnak el az egyéni körzetekben. Nagy meglepetés nem várható a dologban, minden bizonnyal az őt támogatók fognak jól járni az (ellenzéki) osztozkodásnál. Főleg, hogy már most nagyon úgy néz ki: a Jakab-Gyöngyösi páros közvetlenül a tisztújítást követően erősen visszaélt hatalmával.

Gyurcsányról szólt a Jobbik tisztújítása

Mint ismert, Jakab politikájával szemben - Szávay István volt képviselő vezetésével - egy erős, párton belüli csoport jött létre, akik elutasították a totális, feltétel nélküli ellenzéki összefogást és a DK-val való közösködést. Magyarán

a Jobbik tisztújítását megelőzően minden Gyurcsány Ferencről szólt,

a legnagyobb kérdés az volt, a párt mennyire engedi közel magához a bukott kormányfőt. Mivel Szávayék egyetlenegy alelnököt sem tudtak delegálni a párt elnökségébe, így nem lesznek képesek ellensúlyt képezni a Jakab-Gyurcsány vonal nyomulásával szemben.

A gyengeségnek komoly ára lehet: úgy tudjuk, a pártvezetés nem fog megbocsátani a "pártütőknek" a szervezkedésért és a "szivárogtatásokért". Jakabék két csoportot büntethetnek komolyabban: átszervezhetik a párt médiáját, és komoly változásokat kezdeményezhetnek a párt szellemi holdudvarában.

Szávay István volt jobbikos képviselőnek most jó oka van a homlokát törölgetni Forrás: MTI

Lefejezés következik?

Értesülésünk szerint még a kongresszus előtt felmerült annak a lehetősége, hogy az Alfahír szerkesztőségébe költözik majd a Zsúrpubi. Ez feltehetően arra vezethető vissza, hogy míg az alpári, rosszul megfogalmazott cikkeket futószalagon gyártó Zsúrpubi maximálisan a Jakab-Gyurcsány vonalat támogatta a tisztújítás előtt, addig az Alfahíren a párt belső ellenzékéhez tartozó politikusok is szereplési lehetőséget kaptak.

Utóbbi felületen Bencsik János budapesti elnök, Varga-Damm Andrea és Gyüre Csaba parlamenti képviselő elmondhatta, hogy szükséges a Jobbik nemzeti karakterének megőrzése. Emlékezetes, korábban az volt a felosztás a Jobbik-médiában, hogy az Alfahír szállította a hagyományosabb tartalmat, a Zsúrpubi pedig szinte csak a Fideszt és a párt politikusait lejáratni szándékozó cikkeket közölt. Ez utóbbiról egyébként Z. Kárpát Dániel, frissen megválasztott alelnök beszélt egy kiszivárgott hangfelvételen.

Nemcsak a pártsajtót szervezhetik át, hanem komoly változások következhetnek a párt káderállományában is.

Információink szerint a Jakab-Gyöngyösi páros haragja lesújthat

  • a Jakab-ellenes középvezetőkre,
  • a irodaházi alkalmazottakra és
  • a magára Szávay Istvánra és közvetlen körére.

Utóbbi csoportosulásból Bencsik János a "legveszélyeztetettebb", akit Jakabék leválthatnak a budapesti Jobbik éléről. Ennek oka egyszerű: Bencsik Szávay egyik legközelebbi bizalmasa, egyértelműen ellenzi a DK-hoz és Gyurcsány Ferenchez való közeledést. Mint ismert, a parlamentben éppen Szávay helyére beülő politikus többször is szembement a pártközpont irányvonalával: ellenezte az újlipótvárosi Szent István-szobor eltávolítását, keményen bírálta Göncz Árpád korábbi SZDSZ-es államfő politikáját, és kikelt a DK Wass Albert-ellenes akciója miatt. Azonban nem csak Bencsik kerülhet bajba.

Bencsik János, a Jobbik parlamenti képviselője, budapesti elnöke a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján Forrás: Facebook

Csalás történt a kongresszuson?

Nem feltétlenül áll jól a szénája a Jakab elnökké választását ellenző Rákócziné Lózs Csillának, akit a Jobbikon belül egyértelműen Sneider Tamás bizalmasának tartanak. A pártelnököt korábban asszisztensként segítő Rákócziné több hozzászólásban is kommentálta a Jakab-Gyurcsány vonal párton belüli térnyerését. "Igen, sajnos vannak ott olyan emberek, akiknek nem lenne ott a helyük. Dudás Róbertnek, Z. Kárpát Dánielnek, Ander Balázsnak az elnökségben van a helye, de a többivel vannak fenntartásaim" - írta az erőviszonyok alakulásával kapcsolatban, hozzátéve, sajnálja, hogy Varga-Damm Andrea nem került be a testületbe. "Neki ott lett volna a helye. Van helyette ott olyan, akit közelébe sem engedtem volna az alelnökségnek" - érkezett az újabb kritika.

A tisztújítás eredményével elégedetlen küldött nem csak, hogy nyíltan támadta az új pártvezetés (egy részét), hanem

a szavazás előtti "furcsa közjátékról" is írt.

Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy történhettek szabálytalanságok a szombati napon.

Forrás: Facebook

Rákócziné Lózs Csilla egyébként politikai terepen is kipróbálta magát: a Sneider Tamás "fennhatósága" alá tartozó Hatvanban az Együtt Hatvanért Egyesület színeiben indult a tavalyi önkormányzati választáson. Közel tizenöt százalékos eredményével a harmadik helyet érte el a város harmadik számú körzetében.