Hó és ónos eső is eshet kedden

erős szél illusztráció
Kedd délután kisebb viharok is lehetnek ország szerte (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Sok esőre, ónos esőre, valamint ködre és erős szélre is figyelmeztetett az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Vágólapra másolva!

Az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésükben azt írták, hogy

hétfő éjfélig a Dunántúl északnyugati részein folytatódik a helyenként sűrű, zúzmarás ködös idő, néhol ónos szitálással, majd éjféltől fokozatosan javulnak a látási viszonyok.

Emellett kiemelték, hogy a kedd hajnali, reggeli órákban nyugat felől újabb csapadékzóna érkezik, kedd éjfélig két hullámban többfelé várható csapadék az országban.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az ország nagy részén eső várható, de az Északi-középhegység térségében, elsősorban a kedd délutánig tartó időszakban döntően havazás, havas eső lehet a jellemző, illetve a reggeli órákban kisebb területen inkább a középső országrész északi részén átmeneti ónos eső sem zárható ki.

Az ónos eső veszélye miatt a fővárosra, valamint Pest, Komárom-Esztergom és Nógrád megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Az Északi-középhegység tágabb környezetében síkvidéken előreláthatólag kedd délig akár 2 centiméter, az Északi-középhegység északi részén az északi határ közelében előreláthatólag kedd délutánig 2-5 centiméter, a hegyvidéki területeken 5 centiméter feletti hó hullhat.

Kedd este délnyugaton sem zárható ki átmeneti havazás.

Kitértek arra is, hogy kedd délután, este a hidegfront mentén a Dunántúlon helyenként 65-70 kilométer/óra körüli széllökések kísérhetik az északnyugati szelet, illetve a Dunántúlon (délnyugaton) villámlás sem zárható ki.

Kedd délután kisebb viharok is lehetnek országszerte (illusztráció) Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az erős szél miatt Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna és Veszprém megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést keddre.

Az előrejelzés szerint a hőmérséklet hajnalban mínusz 3 és plusz 2 Celsius-fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 4 és 11 fok között várható, de északkeleten hidegebb lesz.