Karácsony ahelyett, hogy fejlesztene, a kormánytól kunyerál

KARÁCSONY Gergely; TARLÓS István
Budapest, 2019. október 17. Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester sajtótájékoztatót tart, miután átvette hivatalát elődjétől, Tarlós Istvántól a Városházán 2019. október 17-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Különösen visszás Karácsony Gergely hozzáállása, mert folyton attól a kormánytól kér pénzt saját elképzelései megvalósítására, amelyet mindenáron le akar váltani – mondta a Magyar Hírlapnak Boros Bánk Levente. A Médianéző igazgatója hétértékelőjében értékelte a Jobbik tisztújításának eredményét és következményeit, az LMP és a PM esetleges összeolvadását, de kitért a Soros György által kezdeményezett nemzetközi oktatási hálózatra is.
Vágólapra másolva!

Boros Bánk Levente politológus az önkormányzati választás elmúlt száz napját értékelve azt mondta, hogy az ellenzéki sikereknek

Úgy véli, ez az időszak arról szólt, hogy mind fővárosi, mind kerületi szinten helyzetbe hozzák a szövetségeseket, tehát az éhes szájak betömésének periódusát figyelhettük meg. Karácsonyék közhelyeket puffogtatnak megfeledkezve arról, hogy egy várost üzemeltetni is kell, nem arról kellene szólnia a főváros és a települések életének, hogy néhány politikus megvalósítja saját magát. A politológus szerint kitaláltak valamit, ami jól hangzik, és most megpróbálják lenyomni kétmillió ember torkán. Ehhez pedig a kormánytól várják a pénzt. Margaret Thatcher korábbi brit konzervatív miniszterelnököt idézve:

Karácsony azonban az elmúlt ciklusokban is a Fővárosi Közgyűlés tagja volt, ezért tudnia kellett, hogy milyen kondíciókkal működik a főváros. A főpolgármester hozzáállása különösen visszás annak fényében,

hogy az elképzeléseihez szükséges anyagi forrást attól a kormánytól várja, akit folyton le akar váltani.

Karácsony Gergely főpolgármester Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Vak vezet világtalant"

Boros Bánk Levente az LMP és a Párbeszéd összeolvadásáról is említést tett. Mint fogalmazott:

értve ezt arra, hogy ha egyesülnének, akkor sem lennének képesek bejutni a parlamentbe. A politológus emlékeztetett, hogy annak idején nagy dérrel-dúrral lépett ki Karácsony az LMP-ből, és hozta létre a Párbeszédet, most pedig, hogy mindkét párt életképtelen, egyesíteni akarják.

Börtönbiznisz

A nemrég bejelentett igazságügyi törvénymódosításokkal kapcsolatban kiemelte, hogy ha a törvényhozónak van egy akarata, akkor azt általában az arra illetékeseknek, jelen esetben az igazságszolgáltatásnak végre kell hajtania. Mint mondta, a téma a kirakatban van, és ha van olyan eset, ami a jogalkalmazói vagy jogszolgáltatói hiányosságra hívja fel a figyelmet, fel fogja háborítani a társadalmat.

A Jobbik tisztújításáról

A politológus értékelte a Jobbik szombati tisztújítását is. Szerinte azzal, hogy a párt Jakab Péter eddigi frakcióvezetőt választotta új elnökévé, a Jobbik teljes feladását és a balliberális táborba olvadását jelenti.

Jakab, aki együtt állt Gyurcsányékkal a Parlament lépcsőjén, nyíltan a baloldali pártokkal való összefogás mellett kampányol.

Szerinte, ha így folytatja a szebb napokat is látott Jobbik, akkor fel fog oldódni ebben a halmazban. Azzal, hogy a Jobbik elhagyta a radikális vonalat, és ennek az iránynak a képviselői kiléptek a pártból, a parlamenti küszöb szélére zsugorodtak, nem tudnak további szimpatizánsokat gyűjteni, és további kilépések várhatóak.

Budapest, 2019. január 3. A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, valamint a Momentum politikusai, független országgyűlési képviselőkkel kiegészülve közösen álltak ki az Országház főlépcsőjére a kormánnyal szembeni ellenállás jegyében. Az első sorban balról jobbra: Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője; Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, frakcióvezetője, Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője, Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője; Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője; Szél Bernadett független országgyűlési képviselő; Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke, frakcióvezető és Jakab Péter, a Jobbik parlamenti képviselője. Előzőleg a képviselők az Országgyűlés rendkívüli ülésén vettek részt, amely a kormánypártok távolmaradása miatt határozatképtelen volt. MTI/Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Akik ezek után Gyurcsányékra akarnak szavazni, azok ezt nem a Jobbikon keresztül fogják megtenni, hanem közvetlenül. Továbbá azt is kiemelte, hogy Jakabék egyfajta kifizetőhellyé tették a pártot, néhány vezető politikusuk a saját megélhetését akarja biztosítani.

A Néppárt kapcsán a Fidesz kezében van a döntés

Patthelyzetnek titulálta továbbá a Fidesz helyzetét a Néppártban. Mint mondta: a „bölcsek tanácsa" láthatóan nem meri felvállalni annak ódiumát, hogy akár a Fidesz mellett vagy ellene tegye le a voksát. Ezért egy salamoni döntést hoztak.

Soros a hálózatával a nekik nem tetsző kormányok ellen akar fellépni

A tőzsdespekuláns davosi bejelentésére reagálva pedig úgy fogalmazott, a spekuláns nemzetközi oktatási hálózatot indít, ami a fiatalokat mozgatná meg,

Az új hálózattal a számukra nem tetsző országok kormányai ellen akarnak fellépni, beavatkozva ezen országok belügyeibe – tette hozzá.