Varga Judit: A zöldek eddig alig tettek valamit, csak beszélnek a klímavédelemről

Varga Judit, igazságügyi miniszter
Varga Judit, igazságügyi miniszter.
Vágólapra másolva!
Konzervatív, keresztény értékekkel is lehet harcolni a klímaváltozás ellen, a zöld pártok viszont eddig konkrét lépéseket nem tettek az általuk sokszor felhozott klímakatasztrófa elkerülése küzdelmében, csak beszélnek róla – írja Varga Judit magyar igazságügyi miniszter a brüsszeli Politicóban megjelent véleménycikkében, amelyet a V4NA nemzetközi hírügynökség szemlézett.
Vágólapra másolva!

A politikus a zöld pártok térnyeréséről és a klímavédelemről, a karbonmentes társadalomról is kifejti véleményét.

Varga Judit szerint

A klímavédelem kérdéséhez ugyanis eddig viszonylag kevesen nyúltak, egy politikai szereplő sem tudott felmutatni egy kidolgozott tervet a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A magyar miniszter azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy

Magyarország már megértette, változtatni kell, ezért is indított el egy új nemzeti klímastratégiát, amely viszont a liberális zöld elvek helyett a keresztény konzervatív értékeken alapszik.

Varga Judit felhívja rá a figyelmet, hogy a konzervatív felfogásnál mindig is fontos volt a helyi társadalmak és kezdeményezések támogatása, így továbbra is ezt tartják szem előtt.

Szerinte

A magyar miniszter úgy vélekedik, hogy az országoknak saját maguknak kellene eldöntenie, milyen környezetvédelmi szabályozásokat hoznak – amelyekre ténylegesen szükségük van, és amelyeket be is tudnak tartani.

Mert mint kifejti,

a 2015-ös párizsi klímaegyezményt az abban résztvevő nagy szennyező országok sem tartják be, annak ellenére, hogy elkötelezték magukat az abban megfogalmazott célok mellett.

Ezzel együtt tehát, bár mindenkinek érdeke, hogy megőrizze a bolygót a későbbi generációknak, fontos, hogy ennek az árát ne csak a szegényebb országok fizessék meg - tette hozzá az igazságügyi tárca vezetője.

Erről beszélt korábban Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, aki elmondta,

Varga Judit is arra biztat, hogy az EU klímával kapcsolatos céljainak nem szabad a kontinens társadalmi és gazdasági fejlődésének útjába állnia, és egy igazságos, fair átmenetet kell biztosítani a klímamentes gazdaság felé.

A magyar igazságügyi miniszter szerint ráadásul

a klímamentes gazdaságot nem lehet elérni nukleáris energia nélkül.

Mindemellett pedig az is fontos, hogy a nagyvárosban élő embereket közelebb kell hozni a helyi problémákhoz, érzékenyebbé kell tenni őket, hogy ezek ismeretében felelősségteljesebb fogyasztói döntéseket tudjanak hozni.

- fűzte hozzá Varga.