Hat magyar van a lezárt Hopej tartományban, ketten elutaznának onnan

Hongkong, 2020. január 26. Az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedése miatt szájmaszkot viselnek az emberek egy hongkongi vasútállomáson 2020. január 26-án. Hongkongban eddig hat koronavírus-fertőzést jelentettek. A koronavírus halálos áldozatainak a száma 56-ra nőtt Kínában, és világszerte több mint kétezer fertőzöttet regisztráltak. A kórokozó a 11 millió lakosú Hupej tartománybeli Vuhan egyik halpiacán bukkant fel először, ahol illegálisan árusították a vadhúst. MTI/EPA/Jerome Favre
Vágólapra másolva!
Továbbra sincs magyar érintettje a Kínából kiinduló koronavírusnak - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Menczer Tamás elmondta, hogy sem Magyarországon sem külföldön nincs tudomásuk magyar betegről, és olyan külföldiről sem tudnak, aki úgy tartózkodik Magyarországon, hogy korábban megbetegedett volna.

Hozzátette, hogy az önkéntes jelentkezés alapján

a KKM már hat magyarról tud, aki a lezárt Hopej tartományban van.

Mind a hatan egészségesek, a pekingi magyar nagykövetség mindannyiukkal kapcsolatban van - mondta. Közülük négyen egy gyár újranyitásán dolgoznak Vuhanban február elejéig, és nem szeretnék elhagyni a várost. Egy másik ugyanott tartózkodó magyar azonban elhagyná a várost, amint lehet, de nem Magyarországra utazna, hanem egy másik tartomány fővárosába, Hangcsouba menne, ahol él és dolgozik. A hatodik magyar nem Vuhanban, hanem Hopej egy másik városában él, és amint lehet, hazatérne Magyarországra - tette hozzá.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára Forrás:Marton_KOVACS/All_rights_are_reserved/Marton_Kovacs

Menczer Tamás elmondta, hogy a pekingi magyar nagykövetség kapcsolatban van a kínai külügyminisztériummal, valamint Hopej tartomány, és Vuhan város külügyi irodájával is.
Hangsúlyozta, hogy szombaton és vasárnap is egyeztetett az országos tisztifőorvossal, akinek tájékoztatása szerint

a magyar egészségügyi rendszer felkészült, rendelkezésre állnak a vírust kimutatni képes tesztek.

Eddig két gyanús eset volt, de mindkettőnél kiderült, hogy nem a koronavírusról van szó - mondta. Hozzátette, hogy amennyiben a vírus megjelenne Magyarországon, Budapesten és vidéken is megvannak azok az egészségügyi protokollok, amelyek szerint el kell járni.

A külügyminisztérium fokozottan figyeli, hogy a világon - és főként Európában - az országok milyen biztonsági protokollokat léptetnek érvénybe, valamint azt is, hogy a repülőtereken bevezetnek-e rendkívüli intézkedéseket. Azt is figyelemmel kísérik, hogy van-e olyan ország, amely utazási korlátozást vezet be Kínával szemben, de ilyen döntésről jelenleg nem tudnak - közölte.

A koronavírus terjedése miatt szájmaszkot viselnek az emberek egy hongkongi vasútállomáson 2020. január 26-án Forrás: MTI/EPA/Jerome Favre

Hozzátette, ha bárkinek segítségre van szüksége,

a budapesti, 24 órában hívható konzuli ügyeleti vonal száma +3680368036, ez Viberen a +36303636555, a WhatsApp alkalmazáson keresztül pedig +36303636111 számon hívható, a pekingi nagykövetség ügyeleti vonala pedig a +8613701382159-es telefonszámon érhető el.

Meghalt egy magyar férfi a bangkoki nemzetközi repülőtéren

Menczer Tamás arról is beszámolt, hogy

a bangkoki nemzetközi repülőtér fogdájában helyi idő szerint vasárnap reggel meghalt egy magyar férfi,

akit azért vettek őrizetbe, mert a lejárt vízuma ellenére az országban maradt, és az idegenrendészeti ügyintézésig helyezték el a repülőtéren levő rendőrőrs fogdájában. A jelenlegi információk szerint a halálesetnek nincs köze a koronavírushoz - sokkal inkább cukorbetegséghez lehet köze - de a bangkoki nagykövetség kapcsolatban áll a thai hatóságokkal, akik vizsgálják az eseményt - ismertette.

Kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta, hogy a csoportos be- és kiutazások tiltása Kínában a jelenlegi információk szerint kizárólag a kínai turistákra vonatkozik majd. Arról is beszélt, hogy

az EU-s országok túlnyomó többsége nem vezetett be rendkívüli intézkedést a repülőtereken,

hőkaput csak néhány ország alkalmaz. Nem kizárt, hogy rendkívüli intézkedést a későbbiekben Magyarországon is bevezetnek, de egyelőre nem tartják indokoltnak - emelte ki.

Eddig 56 ember halt meg, és több mint 2100 betegedett meg a koronavírustól

A legfrissebb adatok szerint eddig 56-an haltak meg koronavírus miatt. Ők valamennyien kínai állampolgárok, csakúgy, mint a beigazolódottan megbetegedett, majd meggyógyult páciensek is. Az ő számuk pár órája 52 volt.

A betegek száma meghaladja a 2100-et. Európában is van három beteg, mind Franciaországban.

A francia kormány várhatóan még vasárnap bejelenti, hogy hazaszállítja a francia állampolgárokat az új koronavírus epicentrumának számító kínai Vuhanból.

Védőruhába öltözött egészségügyi alkalmazottak egy utas hőmérsékletét vizsgálják egy pekingi metróállomáson. A koronavírus halálos áldozatainak a száma 56-ra nőtt Kínában, és világszerte több mint kétezer fertőzöttet regisztráltak Forrás: MTI/EPA/Vu Hong

Magyarországon nincs beteg, kicsi az esélye, hogy itt járvány alakuljon ki.

A koronavírusos megbetegedés tünetei hasonlóak az influenzához, emiatt az elkülönítés is nehéz, mert Magyarországon most influenzajárvány van.

A koronavírus azonosítása laboratóriumi módszerekkel lehetséges, és ennek feltételei már megvannak Magyarországon.