Nemzeti Népegészségügyi Központ: Jelentési kötelezettségük van az egészségügyi szolgáltatóknak

Peking, 2020. január 25. Védőruhába öltözött egészségügyi alkalmazottak egy utas hőmérsékletét vizsgálják egy pekingi metróállomáson 2020. január 25-én. Az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus halálos áldozatainak száma 41-re nőtt, ebből 39 haláleset a járvány kiindulópontjának számító kínai Hupej tartományban lévő Vuhan városban történt. A fertőzöttek száma 1287-re emelkedett Kínában. MTI/EPA/Vu Hong
Vágólapra másolva!
Magyarországon nincs koronavírusos beteg, és kevés az esélye a járványnak; a Nemzeti Népegészségügyi Központ felkészült a szükséges intézkedések megtételére, és jelentési kötelezettséget ír elő az egészségügyi szolgáltatóknak, valamint a helyi hatóságoknak.
Vágólapra másolva!

A közleményben azt írták, hogy az Egészségügyi Világszervezet, a WHO megfogalmazta mindazokat a járványügyi kritériumokat, amelyek alapján eldönthető, melyik beteget kell az új koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban gyanúsnak, illetve igazoltan fertőzöttnek tekinteni, emellett javaslatot tett a laboratóriumi teszteléshez is.

A WHO kérte a nemzeti hatóságokat, hogy

a valószínűsített és a megerősített eseteket 24 órán belül jelentsék a világszervezetnek.

Védőruhába öltözött egészségügyi alkalmazottak egy utas hőmérsékletét vizsgálják egy pekingi metróállomáson 2020. január 25-én Forrás: MTI/EPA/Vu Hong

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közölte, az elvárásnak Magyarország is meg fog felelni: az országos tisztifőorvos utasítja az egészségügyi szolgáltatókat és a helyi népegészségügyi hatóságokat, hogy a fertőzésgyanús eseteket haladéktalanul jelentsék a központnak.