Karácsony Gergely dicsekszik azzal, hogy miatta kapott rekordbírságot a BKV

Fővárosi Közgyűlés, Városháza, Karácsony Gergely 2019.11.27.
Vágólapra másolva!
Ahogy arról az Origo elsőként számolt be, a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) január 22-én hozott döntése alapján megsemmisítette azt a Karácsony Gergely balliberális főpolgármester által előterjesztett közbeszerzést, amelyben a budapesti közösségi közlekedési eszközök és közlekedési köztéri reklámhelyek reklám célú hasznosítását tervezték. Ráadásképpen emellett 115 milliós bírságot is kiszabott a KD a Budapesti Közlekedési Zrt.-re (BKV). A rekordösszegű bírság kiszabására egyértelműen Karácsony döntése miatt került sor. Ezt követően a főpolgármester és a fővároshoz tartozó BKV egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat adott ki: Karácsony perelne, míg a közlekedési vállalat még vizsgálja a KD határozatát, és ennek lezártjával dönt egy esetleges jogi eljárásról. Közben a balliberális városvezető azzal dicsekszik (!) a közösségi oldalán, hogy az ő döntése következtében bírságolták az átlag százszorosára a BKV-t. Az ellenzéki propagandalapok persze védik a hatalmas anyagi veszteséget okozó Karácsonyt.
Vágólapra másolva!

A Világgazdaság birtokába került dokumentumból, amelyet a BKV – Karácsony Gergely nyomására – 2019. november 7-én a vonatkozó tender megsemmisítéséről készített, az derül ki, hogy a francia hátterű JCDecaux Hungary Zrt. (JCD) a járműágazathoz, illetve a tömegközlekedési infrastruktúrához tartozó reklámfelületek reklám célú hasznosítási jogáért

a BKV-nak havi 142 millió forintot, vagyis évente több mint 1,7 milliárd forintot ajánlott.

Ez az összeg megdöbbentően magas, a háromszorosa a 2018-ban ebből a tevékenységből befolyónak, és hétszerese(!) az eddigi bérleti díjnak.

Karácsony Gergely Fotó: Hirling Bálint - Origo

A cég ajánlata érvényes volt, és elég magas pontszámot kapott a bírálat során,

a BKV azonban egy Karácsony által benyújtott, a balliberális többségű Fővárosi Közgyűlés által november 5-én elfogadott javaslatra hivatkozva a győztes kihirdetése helyett megtagadta a szerződéskötést.

A Közbeszerzési Hatóságnak Budapest december 9-én nyújtotta be a Karácsony által előterjesztett új közbeszerzést, ennek a döntőbizottsága pedig 2020. január 22-én megsemmisítette a balliberális főpolgármester előterjesztését, és emiatt

115 milliós bírságot szabott ki a BKV-ra.

Nagy szüksége lenne Budapestnek és a BKV-nak a Karácsonyék hibájából elveszett pénzre

Szintén megírtuk, hogy a BKV adatszolgáltatásából az derül ki, hogy a közlekedési eszközök és a köztéri reklámhelyek reklámcélú hasznosításából

tavaly 531 millió forint folyt be, az idén májusig pedig 256 millió. Ugyanez 2017-ben 563 millió, 2016-ban pedig 629 millió forint volt.

A trendből az látszik, hogy a BKV évről évre kevesebb pénzhez jut a hirdetési felületei után, de a JCD még a legjobb évnek mondható 2016-hoz képest is 2,7-szeres összeget fizetett volna a társaságnak, ha nem érvénytelenítik a közbeszerzést.

A BKV egyébként havi 55,3 millió forintért adja ki a reklámhelyeit.

A JCD 142 millió forintos koncessziós havi díja ennél 2,5-ször magasabb lett volna.

A BKV-nak égető szüksége lenne pénzre, mivel még a jövő évi tisztességes összegű béremelésre sem futja, ezért a vállalat egy nevetségesen alacsony, alig 8(!) százalékos fizetésemelést ajánl a dolgozóinak, amit az érintettek nyilván elfogadhatatlannak tartanak.

Többek között

ezért sem érthető, hogy a főváros Karácsony hibás döntése miatt miért hagyja veszni ezt a forrást.

A BKV tulajdonát képező hirdetési felületek egyébként jelentős értéket képviselnek: 12,5 ezer négyzetméter reklámhelyről van szó, ehhez adódnak hozzá a mintegy 1500 autóbuszon, 200 trolin, 630 villamoson és 450 metrókocsin kialakított promóciós platformok.

Ez a mennyiség korábbi becslések szerint Budapest és az agglomeráció köztéri hirdetési piacán az összes reklámlehetőség 10 százalékát teszi ki.

A francia JCD mellett amúgy a Publimont Kft. is nyújtott be ajánlatot a Hungaroplakát Kft.-vel, de

azt a BKV érvénytelennek minősítette a szakmai alkalmassági feltételek igazolásának elmulasztása miatt.

A közlekedési vállalat egyébként új közbeszerzést akar kiírni, addig viszont marad a mostani felállás, és a reklámfeladatokat továbbra is az eddigi külsős partnerek végzik változatlan feltételekkel.

A BKV két céggel áll bérleti szerződéses jogviszonyban:

  • a metrójárművek teljes belső felületét a Promix Zrt. hasznosítja,
  • ezenkívül minden más hirdetési platformot a Peron Reklám Kft. kezel 1999 óta.

Mindkét megállapodás határozatlan idejű, 150, illetve 90 napos felmondással. A Peron Reklámnak lehetősége van további alvállalkozók bevonására.

A járművek külső felületein futó kampányokat a Publimont, a belső felületekét a JCDecaux koordinálta eddig.

Karácsony perelne, miközben a Facebookon azzal dicsekszik, hogy miatta kapott Budapest rekordösszegű büntetést

A Közbeszerzési Hatóság Döntőbizottságának (KD) a határozatára először úgy reagált Karácsony, hogy a január 23-án délelőtt a közösségi oldalán közölte: szerinte az októberi önkormányzati választások előtt az akkori kormánypárti többségű városvezetés utasítására írt ki közbeszerzést a BVK a reklámfelületeinek a hasznosítására, és mivel nem a Fidesz győzött választáson, ezért ő visszavonta a tendert.

Forrás: Facebook

Az állítólagos utasításnak a konkrét dátumát Karácsony azonban nem tudatta a követőivel.

És ez nem véletlen, ugyanis a balliberális politikus állításával ellentétben nem közvetlenül a választások előtt, hanem még 2016. január 22-én jelent meg a vonatkozó részvételi felhívás az Európai Unió hivatalos lapjában.

Erre két részvételi jelentkezés érkezett, amelyet négy gazdasági szereplő nyújtott be.

Karácsony azonban ezt elhallgatta, ehelyett azt közölte, hogy a BKV bíróságon támadja meg a döntését a 115 milliós büntetés miatt.

A BKV azonban a balliberális főpolgármester közlésével ellentétes nyilatkozatot juttatott el a Világgazdasághoz, ami azért meglepő, mert a tömegközlekedési vállalat tulajdonosa Budapest, amelyet – elméletileg - Karácsony vezet.

A cég azt közölte, hogy

még vizsgálja a KD határozatát, és csak ennek lezártával döntenek egy esetleges jogorvoslatról.

Még aznap délután Karácsony szürreális posztot tett közzé a Facebook-oldalán.

A BKV tájékoztatásával ellentétben ismét perrel fenyegetőzött, illetve megosztotta a balliberális 24.hu egyik cikkét, amely arról szól, hogy

az átlag százszorosára büntette meg a BKV-t KD.

Amennyiben a 2015-2018 közötti időszak alapján számolunk átlagot, akkor ez valóban így van.

Karácsony tehát azzal dicsekszik(!), hogy miatta a fővárosi közlekedési vállalat egy átlagos büntetés százszorosát kapta.

A 24.hu a balliberális főpolgármestert természetesen a védelmébe veszi,

arról pedig semmit sem ír, hogy Karácsony állításával ellentétben nem közvetlenül az önkormányzati választások előtt, hanem még 2016 elején jelent meg a közbeszerzési felhívás.

A sajtóorgánum természetesen arról is „elfelejtette" tájékoztatni az olvasóit, hogy a BKV még nem döntött arról, hogy indít-e az ügyben peres eljárást, vagy sem.