A Kárpát-medencei művészek is csatlakoznak a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtéséhez

Vágólapra másolva!
Az egész magyar művészvilág csatlakozik a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése érdekében. A nemzeti régiók létjogosultságáért folyó civil küzdelem ügyével rokonszenvezve egyre több művész teszi ki a kezdeményezés emblémáját a közösségi profilján látható képére –olvasható - olvasható a Mediaworks vidéki hírportáljainak hálózatában  megjelent anyagban.
Vágólapra másolva!

A Székely Nemzeti Tanács által indított polgári kezdeményezést már egyre több, az elcsatolt területeken élő és alkotó művész, zenész is támogatja.

Többek között a felvidéki KerecseN zenekar, a kárpátaljai Ivaskovics József és a Credo zenekar, a székelyföldi Kilyén Ilka színművész, Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész.

– mondta a lap kérdésére Varga Zsolti, a felvidéki KerecseN zenekar frontembere. Szerinte ugyanis a történelem során egyetlen uniformizálásra törekvő európai kísérlet sem járt eredménnyel, a következményei azonban katasztrofálisak voltak.

– sorolta a példákat a zenész, aki szerint manapság is egy ilyen kísérlet folyik, a kis és nagy népek helyett egy identitástudat nélküli lakosságot szeretnének létrehozni, mellyel gyakorlatilag bármit meg lehet tenni, illetve tetetni.

„Pedig az a fajta, napi szinten sulykolt multikulturális rendszer a gyakorlatban életképtelen, hiszen Európa alaphelyzetben multikulturális, mivel Isten tudja hány különböző nemzet alkotja. A több ezer éves európai berendezkedés alapjai rongálódnak. A magyarság és a székelység viszont éppen olyan szerves része az európai kultúrának, mint bármelyik más európai nemzet. Ezért aztán szerintem nem csupán egy székely, vagy magyar nemzeti öncélú kezdeményezésről van szó" – fogalmazott Varga Zsolti, aki szerint az Európát globalizáló, uniformizáló törekvéseknek csak a nemzeti öntudattal rendelkező kis, közepes és nagy nemzetek tudnak gátat szabni, ehhez pedig elengedhetetlen a nemzeti régiók kialakítása.

Az énekes szerint egyébként korántsem elvetendő, ha a művészek csatlakoznak egy-egy közéleti akcióhoz, hiszen szerinte a kultúra, a közélet és a politika mindig is kapcsolódott egymáshoz.

„S ha a liberális beállítottságú művészvilág soha nem rejteti véka alá politikai meggyőződését, a nemzeti érzelműek miért ne tennék meg ugyanezt. Igaz, a példák azt mutatják, hogy az előbbi meggyőződéshez közel állók sokkal könnyebben érvényesülnek"
– mondta a zenész.

„Mi néhány évvel ezelőtt a saját bőrünkön tapasztaltuk ezt a jelenséget, amikor megírtuk a Vajon mit szól ehhez Brüsszel című dalunkat. Semmiféle pártpolitikai töltete nem volt a dalnak, mindössze tényeket közöltünk a szövegben. Például azt, hogy magyarul beszélek, és bőröm is fehér. A balliberális médiánál már ez az egy sor kiverte a biztosítékot, kaptuk az ívet rendesen. Pedig csak egy egyszerű ténymegállapításról van szó" – fogalmazott a művész.

Az énekelt versek műfajában évtizedek óta jelen lévő Credo együttes zeneszerzője Ivaskovics József Facebook-profilképét keretezte a polgári kezdeményezés szimbólumaival.

Mindezt természetesen annak jeléül teszi, hogy egyetért a kezdeményezés céljaival,

támogatja az aláírási kampányt és ismerőseit, követőit is erre ösztönzi.

Ugyanezt tette Kilyén Ilka a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Mikó társulatának művésze, vagy Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ igazgatója, és még sokan mások.