Szanyi Tibor nyilatkozata miatt nyomoznak az MSZP-s "fekete kassza" miatt

Tóth Bertalan, EP választás, 2019 Európai Parlament, EP2019, MSZP
Vágólapra másolva!
Szanyi Tibor nyilatkozatát követően Tényi István feljelentést tett az MSZP pénzügyei miatt, amelynek következtében a NAV nyomozást rendelt el  ismeretlen tettes ellen – erre lehet következtetni az adóhatóság Magyar Nemzetnek megküldött válaszából. 
Vágólapra másolva!

Az MSZP-ből kilépő politikus egy lapinterjúban arról beszélt a minap: az elnökség egyes tagjai és Tóth Bertalan pártelnök között "obskúrus, átláthatatlan, titokban tartott pénzügyi megállapodás van, ami azt jelenti, hogy az elnök és frakcióvezető biztosít nekik valamilyen fizetést".

Szanyi ugyanakkor hozzátette, nem tudja, Tóth miből finanszírozza a megállapodást, azt viszont ténynek nevezte, hogy az elnökség kétharmada érintett az ügyben. Ez utóbbi állítását az elnökségi szavazatokkal magyarázta. Az MSZP mindeddig egy szűkszavú közleményben reagált egykori alelnökük szavaira, kiemelve, hogy „sem fekete, sem fehér, de még piros kasszájuk" sincsen. Szerintük aki ilyet állít, az hazudik, ezért bírósághoz fordulnak.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az ugyanakkor kétségtelen, hogy az adóhatóság nem először vizsgálja az MSZP pénzügyeit, és konkrétan a párt állítólagos fekete kasszájáról szóló információkat, amelyek szintén szocialista politikusoktól származnak.

  • 2015-ben Komássy Ákos, a szocialisták VIII. kerületi elnöke arról beszélt az MSZP pártigazgatójával, Katona Tamással egy kiszivárgott felvételen, hogy 2014-ben a szervezet "fekete kasszájából" finanszírozták azokat a kiadásaikat, amelyeket nem tudtak bizonylattal fedezni. A kitálaló politikus akkori magyarázata szerint a hangfelvételen szereplő fekete kassza egy úgynevezett házipénztár volt, amely feketére festett lemezből készült, és pusztán ezért nevezték így. A NAV egyébként bűncselekmény hiányában megszüntette az ügyben indult eljárást.
  • 2019 februárjában Fekete Zoltán, a szocialisták Pest Megyei Területi Szövetségének elnöke a pártvezetéshez írt levelében arról számolt be: szervezete 2016-ban súlyos, sokmilliós gazdasági visszaéléseket tárt fel, amiről többek között Molnár Gyula akkori elnököt, illetve Tóth Bertalan frakcióvezetőt is tájékoztatták. Az adóhatóság költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozást rendelt el tavaly májusban.
  • Bár ezek a megnyilvánulások is erősek voltak, talán Gyurcsány Ferenc korábbi kiszólása vitte a pálmát. "Én voltam ennek a pártnak az elnöke, sok helyről vándorolt oda a pénz, Európából nem nagyon, ahonnan meg vándorolt, azt meg jobb, ha nem tudjuk" - fogalmazott 2013-ban az MSZP egykori vezetője, aki ezeket a mondatokat már a Demokratikus Koalíció elnökeként tette.