Félrevezető adatokkal járatja le Magyarországot a Transparency International

Soros György
Hungarian-born US investor and philanthropist George Soros delivers a speech on the sideline of the World Economic Forum (WEF) annual meeting, on January 24, 2019 in Davos, eastern Switzerland. - Billionaire investor George Soros said, on January 24, 2019 that Chinese President Xi Jinping was "the most dangerous enemy" of free societies for presiding over a high-tech surveillance regime. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
A korábbi évekhez képest is otrombább hazugságokkal támadja Magyarországot Soros György egyik hazai kitartott szervezete. A Transparency International egyik legújabb "elemzésében" azt állította, hogy az egyajánlatos közbeszerzések aránya az EU-ban az egyik legmagasabb Magyarországon. Ezzel szemben hazánkban tavaly 25,5 százalék volt ezen ajánlatok aránya (jelentősen csökkent, 34%-ról), míg az uniós átlag 24 százalék volt. Az elmúlt hat évben a hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárások száma 3600-ról 274-re, a tizenharmadára csökkent, ez arányosan az uniós átlag fele. Magyarországon tavaly a kkv-k által elnyert közbeszerzések értékaránya a 2008-as 39 százalékról 58 százalékra nőtt. Minden 100 közbeszerzésből 87-et kkv-k nyertek tavaly.
Vágólapra másolva!

A magyarországi közbeszerzések rendszere erősen torzított; a koncentrálódást mutatja, hogy a kormányhoz kötődő oligarchák egyre több megbízást nyernek, és az egyajánlatos beszerzések aránya az EU-ban az egyik legmagasabb - minderről a Soros György által alaposan kitömött Transparency International vezetője, Martin József Péter beszélt.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye

A Transparency International egy Soros által pénzelt szervezet, amely az egész Soros-hálózattal együtt folytatja a Magyarország elleni támadást. Valójában azért támadják hazánkat, mert a magyarok nemet mondanak a migránsok betelepítésére.

A Soros-szervezet ennek megfelelően hamis és torz jelentést tett közzé, amely az alapvető tényeket sem veszi figyelembe: Magyarországon 2010 óta teljesen átláthatóak a közbeszerzések, a magyar közbeszerzéseken már nem külföldi nagyvállalatok, hanem döntő részt magyar vállalkozások kapnak munkát, a hazai kkv-k által elnyert közbeszerzések értékaránya 39%-ról 58%-ra nőtt. Minden 100 közbeszerzésből 87-et kkv-k nyertek tavaly. Az egyajánlatos közbeszerzések értékének aránya jelentősen (34%-ról 25,5%-ra) csökkent, és az elmúlt 6 évben a hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárások száma 3600-ról 274-re, a tizenharmadára csökkent, ez arányosan az uniós átlag fele. Ezek az adatok megtalálhatóak a Közbeszerzési Hatóság honlapján.

A valóság ezzel szemben az, hogy a 2019-ben eredményesen lefolytatott 9840 darab közbeszerzési eljárásnak mintegy a fele, 4877 darab eljárás építési beruházás volt. A 4877 építési beruházást 2276 cég valósította meg.

Egyértelműen cáfolja Sorosék hazugságát az is, hogy az 50 legnagyobb értékű építési beruházásban a hazai nyertesek számának aránya 56,6 százalék volt, míg a külföldiek szám szerint a beruházások 43,4 százalékát nyerték el.

Soros György egyik kedvenc szervezete ismételten hazudott Magyarországról Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Sorosék egyik legordenárébb hazugsága az, hogy az egyajánlatos beszerzések aránya Magyarországon az unióban a legmagasabb.

Ezzel szemben az egyajánlatos közbeszerzési eljárások aránya 2019-ben 25,5 százalék volt Magyarországon.

2015-ben még egyébként 33,5 százalék volt az egyajánlatos közbeszerzések aránya itthon, tehát négy év alatt nagyon komoly áttörés történt ezen a területen is.

Dániát is előzzük

Fontos azt is kiemelni, hogy az elmúlt hat évben megindított hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások a tizenharmadára csökkentek Magyarországon. 2014-ben még 3626 ilyen eljárás volt, míg tavaly már csak 274. Ez arányosan az uniós átlag fele. Ebben a kategóriában Dániát, Spanyolországot és Csehországot is előzzük.

Magyarországon tavaly a kkv-k által elnyert közbeszerzések értékaránya a 2008-as 39 százalékról 58 százalékra nőtt. Minden 100 közbeszerzésből 87-et kkv-k nyertek tavaly.