Völner Pál a börtönbizniszről: Meg kell húznunk a határvonalakat

Vágólapra másolva!
Meg kell húzniuk a szabályzásban a határvonalakat, hogy ne arra menjen el a pénz, hogy a bűnözők még egyfajta bónuszt is kapnak azok után, hogy a társadalmi igazságérzet és a jogi szabályzás után bekerülnek büntetésüket letölteni - mondta Völner Pál a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.
Vágólapra másolva!

Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a műsorban kiemelte, hogy

néhányan direkt a börtönbizniszre szakosodtak

és folyamatosan perben állnak különböző szervezetek égisze alatt, majd utána ezt tisztán karitatív tevékenységként akarják feltüntetni, de közben milliárdokat visznek el az államtól.

– tette hozzá hangsúlyozva, hogy Európában körülbelül három-négy állam van, ahol ilyen iparágszerűen működik ez a történet. Nálunk is 2010 után indult be, előtte biztos, hogy rosszabbak voltak a börtönviszonyok, kevesebb volt a hely, ma száztíz százalék körülire sikerül visszaszorítani a telítettséget.

Völner Pál elmondta, hogy a folyamatosan javuló körülmények között,

egyre több ügy van, és egyre többet fizetünk.

Ezek az ügyek futószalagon, formanyomtatványokon mennek. Az államtitkár példaként kiemelte, hogy vannak olyan esetek, amikor a meleg víz hiánya volt a per indítéka vagy, hogy télen hideg van, de volt olyan eset is, amikor az egyik rab arra panaszkodott, hogy lefogyott, mert nem ízlett neki a börtönkoszt. Az elutasítások mértéke pedig körülbelül 10-15 százalék körül mozog, ezért meg kell húznunk a szabályozásban a határvonalakat, hogy

ne arra menjen el a pénz, hogy a bűnözők egyfajta bónuszt kapnak az után, hogy letöltötték a büntetésüket.

Az ügyben a kormánynak feladata van, ezért felülvizsgálják, az Igazságügyi Minisztérium megteszi a megfelelő előterjesztéseket, és a parlament elé viszik ezt a törvényt annak érdekében, hogy változzanak a szabályok.

– mondta.