Újabb migránscsempész alagutat találtak a déli határkerítés alatt

Újabb alagutat találtak Bács-Kiskunban
Vágólapra másolva!
A korábban megtalált alagúttól 15 méterre találták meg az újabb alagutat a rendőrök Bács-Kiskun megyében - írta honlapján a rendőrség. Folyamatosan nő a migrációs nyomás a magyar határon. 
Vágólapra másolva!

Tavaly ősszel Csikériánál a rendőrök egy alagutat találtak az ideiglenes biztonsági határzár alatt. Kedden, a korábbi nyílástól 15 méterre az egyik járőr egy gazzal eltakart,

körülbelül 50 centiméter átmérőjű nyílást fedezett fel, amely átvezet a határzár alatt szerb területre.

A jelenlegi adatok szerint a járatnál sikeres átjutás nem történt, mivel a rendőrök az alagutat annak befejezését követően rövid időn belül felfedezték, és

a betemetéséig őrzik is.

Újabb alagutat találtak Bács-Kiskunban Forrás: police.hu

Rendkívüli értekezlet a kialakult helyzet miatt

Folyamatosan próbálnak meg migránsok Magyarországra szökni, ráadásul egyre többen vannak. Ezért tegnap rendkívüli rendőrfőkapitányi értekezletet tartott Pintér Sándor belügyminiszter Bácsalmáson, a déli határnál. A miniszternek a Bács-Kiskun és a Csongrád megyei rendőrfőkapitány, valamint a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetője tett jelentést a határőrizet és az embercsempészés elleni fellépés helyzetéről. A jelentések szerint

egyre többen vannak azok az illegális migránsok, akik kivágják a vasúti konténereket, és azokban bújnak meg.

Az ilyen esetek felderítésére külön eszközt használnak a határőrök.

Papp Károly, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója a nemzetközi hírszerzési tapasztalatokra, a FRONTEX elemzéseire hivatkozva kiemelte a megbeszélésen, hogy

a magyar rendőrségnek tartósan kell berendezkednie a migrációs nyomás kezelésére.

Folyamatosan nő ugyanis az illegálisan az országba érkező migránsok száma. Ráadásul a Balkánon tízezrek várnak arra, hogy az Európai Unió területére jussanak.

Tavaly is próbálkoztak

Néhány héttel ezelőtt számoltunk be róla, hogy két alagutat is találtak a déli határnál a magyar határrendészek. Az egyik 34 méteres alagút Csongrád megyében, Ásotthalomnál volt, hatméteres szintkülönbséggel, a másik pedig egy 21,7 méteres alagút Bács-Kiskun megyében, Csikéria térségében.

A 34 méter hosszú ásotthalmi alagútnál 44 illegális migránst tartóztattak fel, míg a körülbelül 22 méteres csikériai járatnál eddig senki nem tudott átjönni, a rendőrök még előtte felfedezték.

Az Országos Rendőr-főkapitányság által 2019. november 29-én közreadott,kép az egyik alagútról. Forrás: MTI/ORFK/Orfk/-

Így nézett az alagút bejárata:

Forrás: MTI/ORFK/Orfk/-

Az alagutak készítői egyébként mindkét esetben nagy gondot fordítottak az álcázásra; a be- és kijáratokat növényekkel takarták el. a rendőrök azonban az alagutakat befejezésüket követően rövid időn belül felfedezték.

Növényekkel álcázták az alagutakat Forrás: MTI/ORFK/Orfk/-

A Magyar Nemzet tavaly novemberben arról írt, hogy egyre több a migráns a Vajdaságban, akik a határzár ellenére Magyarországra próbálnak meg szökni a határzár. Az embercsempészek a maffia által korábban már használt módon, a föld alatt is próbálkoznak.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a bevándorlók folyamatosan keresik az új módszereket, már alagúton keresztül is próbálkoznak a kiszemelt célországba jutni.