A közmédia, az M1 vendége volt Karácsony Gergely

Vágólapra másolva!
Kedden van 100 napja, hogy őt választották meg főpolgármesternek, eddig azonban – ahogy az M1-nek nyilatkozó Farkas Örs elemző fogalmazott – csak látszatintézkedései voltak. Karácsony Gergely egyébként az M1 stúdiójának volt a vendége, elégedetten beszélt például arról, hogy sikerült leállíttatnia a számos nemzetközi díjjal elismert Liget-projektet.  
Vágólapra másolva!

Szeptemberre készült el Karácsony Gergely 135 pontból álló főpolgármester-jelölti programja, aminek egyik legtöbbet hangoztatott eleme a klímavészhelyzet kihirdetése volt, amit a fővárosi közgyűlés novemberben meg is tett, ahogy az M1 híradójának beszámolójából kiderült.

A hivatalos, 135 pontból álló programból azonban ezzel együtt eddig mindössze három ígéret valósult meg. A klímavészhelyzet kihirdetésén túl ingyenes lett a közösségi közlekedés az álláskeresők számára és főkertészt nevezett ki Budapest élére. Farkas Örs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója látszatintézkedéseknek nevezte Karácsony Gergely eddig mindössze három megvalósított programpontját.

Az új főpolgármester ígéreteinek eddig mindössze két százalékát valósította meg. Programpontjának két elemével nem is kellett foglalkoznia, mert azok már eddig is érvényben voltak, tízet elkezdett, azonban az ígéretek majdnem 90 százaléka eddig nem valósult meg: százharmincötből százhúsz esetében nem történt érdemi lépés sem.

Karácsony Gergely az M1-en azt mondta: több konkrét intézkedést is megvalósítottak, részleteket azonban a klímavészhelyzet kihirdetésén és a Liget-projekt leállításán túl nem közölt a főpolgármester. „Ez a program Budapest jövőjéről szól, és nagy részét ebben a ciklusban akartuk eleve megvalósítani. Ezt a programot tartjuk, és ennek a programnak a szisztematikus megvalósításán fogunk dolgozni" – mondta a főpolgármester.

A beszélgetés elején Karácsony elismerte: nem biciklivel, hanem egy kis teljesítményű elektromos autóval érkezett a közmédia stúdiójába. „Nulla fok környékén nem szoktam biciklizni" – mondta a főpolgármester.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a dízelautók kitiltását még mindig napirenden tartja-e, a főpolgármester azt mondta: a városvezetés feladata az, hogy alternatívákat kínáljon. Nem autósokra, kerékpárosokra vagy tömegközlekedőkre akarják osztani Budapestet, hanem emberekre, akik egyik pontról a másikra akarnak eljutni, az ő számukra pedig környezetkímélő közlekedési módokat szeretnének kínálni. „Ehhez természetesen még sokat kell tennünk" – mondta Karácsony, aki szerint az biztosan nem szerepelt a programjában, hogy „az isten háta mögötti Kunigunda utcába" mindenkinek biciklivel kell érkeznie. Mindenesetre kiderült: változatlanul napirenden van Karácsonynál bizonyos dízelautók kitiltása.

A műsorvezető egyébként - teljes joggal - szóba hozta, hogy Karácsony azt terjeszti: nem hívják meg a közmédiába, miközben ennek az ellenkezőjét SMS-ekkel lehet bizonyítani. Karácsony szerint a Mozgó Világ riporterének kérdése arra vonatkozott, hogy a megválasztása óta kapott-e meghívást a közmédiába, az M5-ös csatorna meghívásáról pedig elfeledkezett, mert politikusként a „közmédia" szó hallatán a Kossuth Rádióra és az M1-re asszociált. A műsorvezető szerint Karácsony a múltban azt mondta, senki sem nézi a közmédiát, miközben a közszolgálati csatornák nézettsége milliós. Karácsony Gergely úgy reagált: szívesen elnézést kér, amiért azt mondta, hogy nem hívták a közmédiába, ha a közmédia is elnézést kér, amiért nem hívták meg a politikával foglalkozó csatornáik műsoraiba. „De most is butaságokról beszélgetünk, már elnézést, ahelyett, hogy értelmes kérdéseket meg tudnánk tárgyalni" – reagált Karácsony Gergely.