Szakértő: Minden adott volt ahhoz, hogy Lagzi Lajcsi lopjon

Galambos Lagzi Lajcsi Lajos tárgyalás
60 évesen újra apa szeretne lenni Galambos Lajos.
Vágólapra másolva!
Lagzi Lajcsit azzal vádolják, hogy több társával együtt több mint 100 millió forinttal lopott meg több közművet. A társai között szerepel a súlyos betegséggel küzdő felesége is, aki bírói engedéllyel már nem jár a tárgyalásokra. A zenész határozottan kitart ártatlansága mellett, még a vádalku lehetőségét is elutasította. A lassan négy éve húzódó tárgyalás ma tanúmeghallgatással folytatódott a Budaörsi Járásbíróságon.
Vágólapra másolva!

A mai tárgyaláson Lagzi Lajcsi farmernadrágban, piros pulóverben és kék égben ült a vádlottak padjára. A vádlottak elmondták, hogy nem járulnak hozzá, hogy felvétel készüljön róluk, ennek ellenére az egyik operatőr Lagzi Lajcsira irányította a kamerát, mire ő rászólt:

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egy tanú meghallgatásával folytatódott a tárgyalás. Az a férfi állt a bíróság elé, aki az egyik gázszolgáltató cégnek dolgozik. A Lagzi Lajcsihoz köthető ingatlanoknál ő volt az ellenőrzési csoport vezetője.

Elmondta, hogy mindegyik helyen, így a boldogasszonypusztai birtokton is találtak illegális gázelvezető leágazásokat.

A helyszínen készült fotókat együtt nézte a bíró, az ügyész és az ügyvédek is. A szakértő elmondta, hogy az óra nullás volt, de alternatív fűtési lehetőséget nem láttak a birtokon.

Felmerült annak a veszélye, hogy a tanú nem tud elfogulatlan véleményt adni, mivel az egyik vádlott élettársa volt a szeretője.

A férfi elmondása szerint egy magánügy nem hat ki a szakmai véleményére, elfogulatlan tud lenni.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egy rövid szünet után az ügyvédek kemény kérdéseket szögeztek a szakértőnek, aki elmondta, hogy

bár találtak illegális csöveket, de azt nem tudja megerősíteni, hogy ezeket használták-e, viszont a lehetőség megvolt rá.

Kiderült, hogy ha használják is, a fogyasztó nem érzékeli, hogy lopott gázzal fűt vagy főz.

Ezek után Lagzi Lajcsi kapott szót, aki egyetértett a védójével abban, hogy "a tanú túlterjeszkedik", és egyfajta vádló szerepet tölt be a korábbi vallomásai alapján. A zenész úgy érzi, hogy nem foglakoznak kellőképp a védelemmel.

- panaszkodott a bírónak Lagzi Lajcsi, aztán arról beszélt, hogy attól, hogy az eszközük meg volt a lopásra, az nem azt jelenti, hogy meg is tették.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az ebédszünet után Lagzi Lajcsi ügyvédje indítványozta, hogy a zenésznek ne kelljen megjelennie a tárgyaláson a jövőben.

Ezt Lajcsi is megerősítette, egészségügyi okok miatt nem akar jelen lenni.


– mondta, majd hozzátette, hogy nagyon megviselik a történtek, viszont amint jobban lesz, szeretne majd újra a tárgyalóteremben lenni.

A zenész tudomásul vette a feltételeket, majd elment a bíróságról.

Az 58 éves zenészt, a feleségét, Boglárkát, valamint 9 társukat gáz-, víz-, és áramlopással vádolják.

Az ügyészség álláspontja szerint az I. rendű vádlott, vagyis Lagzi Lajcsi, és a másod-, harmad-, és negyedrendű vádlott több mint 100 millió forinttal rövidített meg több szolgáltatót.

Az eddigi tárgyalásokon Lajcsi ártatlannak vallotta magát, a vádalku lehetőségét is elutasította, így ha bűnösnek találja a bíróság, akkor akár 12 évre is börtönbe kerülhet.

A vádirat szerint Lagzi Lajcsi és a társai 1993 és 1996 között a zenész mocsai birtokán a házának és más épületeknek a közmű ellátását úgy oldották meg,

hogy szabálytalanul vettek áramot, vizet és gázt is.

A közműveket a szerződések alapján beköttette a saját, vagy az ingatlanokra bejegyzett cégek nevére, majd illegális rácsatlakozásokat építtetett ki a mérőórák megkerülésével, a társai pedig mindezt kiépítették és karbantartották.

Ennek köszönhetően éveken át nagyon alacsony összegeket fizettek a közműszolgáltatóknak.
A tatai apartmanjai (amiket később szabálytalanul társasházzá alakítottak át) közös képviseletét is a társai látták el.

Ha a szolgáltatók megkeresték őket ellenőrzés céljából, akkor azzal védekeztek, hogy a társasházat kevesen lakják, ezért kevés az energiafogyasztás, a vízműveknek pedig azt mondták, hogy saját fúrt kútról történik az apartmanok vízellátása.

Ugyanígy intézték az érdi és a táti ingatlanokat is. Lagzi Lajcsi a tavaly májusi tárgyalása előtt rosszul lett, mentő vitte kórházba. Tárgyalása holnap folytatódik.