Deutsch Tamás: Az Európai Tanácsban jogi alap nélkül senkit sem lehet elmarasztalni

Vágólapra másolva!
Deutsch Tamás, a Fidesz EP képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában az Európai Parlament döntéséről, a Néppárt szerepéről beszélt.
Vágólapra másolva!

A politikus beszámolt az Európai Parlament (EP) üléséről, amelyet Strasbourgban tartottak, itt határozatot fogadtak el, mely szerint Lengyelországgal szemben az Európai Bizottság (EB), Magyarországgal szemben az Európai Tanács (ET) kezdeményezte a sokat emlegetett hetes cikkely szerinti eljárást. Ez a két intézmény úgy vélte, hogy az érintett országokban a jogállamiságot intézményi szinten érintő, azokat veszélyeztető jelenségek vannak. Mindkét eljárást az ET-nek kell lefolytatni, az EP most úgy döntött, nem elégedett a vizsgálatok sebességével. Mindezzel a képviselő maga is egyetért, hiszen, mint hozzátette, Magyarország, a magyar kormány, a magyar emberek abban érdekeltek, hogy a Sargentini jelentésre épülő eljárásban, mely jelentést a politikus hazugságnak nevezett, amit a kormány többször is megcáfolt, minél gyorsabban zajoljon le az eljárás.

Persze most azt lehet olvasni – emelte ki Deutsch Tamás, hogy az Európai Néppárt (EPP), amely jelenleg a Fidesz pártcsaládja, újra a körmére koppintott a rebbelis pártjának, hiszen a frakció tagjainak a többsége támogatta az eljárásról szóló határozatot. A politikus szerint az EPP álláspontját alapvetően az határozta meg, hogy a lengyel tagpártjuk odahaza ellenzékben van, egyébként a Néppárton belül ők a második legnagyobbak. Tehát ez a párt Lengyelországban ugyanolyan agresszív módon politizál, tulajdonképpen a saját hazája ellen – jelentette ki Deutsch Tamás, hasonképpen, mint a hazai ellenzéki pártok, is a javaslat mellett foglalt állást. Hozzátette, mindezek pont azt mutatják, ez a viselkedés pártcsaládokon átívelő.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.