A jobbikos polgármester az embereinek fizetést emel, a családoktól elvonja a támogatást

Janiczak Dávid Jobbik meztelen
Janiczak Dávid
Vágólapra másolva!
Miközben a polgármester embereinek több mint 100 millió forint jut majd a következő években az ellenzéki vezetésű Ózdon, addig a jobbikos vezetés a tavalyi év utolsó képviselő-testületi ülésén egy rendeletmódosításba dugta el azt, hogy 2020. január 1-től nem jár senkinek a családalapítási támogatás. Pedig három évvel ezelőtt Janiczak Dávid országosan is azzal kampányolt, hogy Ózdon minden első gyermek családja nettó 300 ezer forintot kap. Az elmúlt hetekben több botrányba keveredett a jobbikos városvezető. Kiderült, hogy január elején másfél órával hamarabb kiküldtek minden vendéget a helyi fürdőből, mert a polgármester kettesben akart maradni a barátnőjével, majd pedig napvilágot látott, hogy 2015 elején a Jobbik vezéreivel ingyen bowlingozott egy helyi bárban.
Vágólapra másolva!

Ózdon még 2016-ban vezették be a családalapítást segítő támogatást. Ezt azok a szülők kapták meg az első gyerekük megszületésekor, akik betöltötték a 20. évüket, közülük legalább az egyik minimum egy éve Ózdon lakott a gyerek megszületésének idején, közülük legalább az egyiknek legalább 380 napja volt társadalombiztosítása.

A támogatás összege nettó 300 ezer forint volt,

és a házasság sem volt kötelező feltétel, élettársi kapcsolatban élő szülők is megkapták a pénzt. Egészen mostanáig.

2016-ban a családalapítást segítő támogatás 2/2016 (II.26) - számú rendeletként született meg. Annak konkrét összege és jogosultsági feltételei a 2/2016-os rendelet 7§-ában voltak részletezve.

Elrejtették a módosítást

Legutóbb 2019. december 12-én ült össze az ózdi képviselő-testület, és a költségvetési rendelet módosításának eredményeként kikerült a jövő évi büdzséből a családalapítási támogatás.

Az új rendelet 14/2019 (XII.13) - számon született meg. Az új rendelet 5 §-ának 3. pontjában szerepel az, hogy a korábbi rendeletet (a családalapítási támogatásról szóló részt) hatályon kívül helyezik. A költségvetési rendelet mostani módosítását 10 képviselő támogatta, 5 ellenezte. A testületben jelenleg 5 fideszes képviselő van, ők szavaztak a családoknak járó támogatás elvétele ellen.

Több mint 100 millió a haveroknak

A családalapítási támogatás megszüntetése azért is meglepő dolog a jobbikos városvezetés részéről, mivel a választások után az önkormányzati szakbizottságok és az önkormányzati cégek felügyelőbizottságainak létszámát és az ott megbízást kapó személyek tiszteletdíját jelentősen megemelték.

19,2 millióról 102,6 millióra emelték a bizottsági tagok díját, ha az ötéves időszakot nézzük.

A városi Távhő Kft.-nél nem kevesebb, mint 15-szörösére emelték a tagok, ötszörösére az elnök tiszteletdíját. A városi közmű cégek felügyelőbizottságaiba delegáltak között van kutyakozmetikus, fodrász, kamionsofőr és gombaszakértő is.

Janiczak Dávid az elmúlt hetekben több súlyos botrányba is keveredett Forrás: Facebook

Janiczak ingyen bowlingozott, és bezáratta az uszodát

Ózdon azonban nemcsak a haveroknak kifizetett tízmilliók, hanem Janiczak Dávid privát fürdőzése is alaposan felborzolta a kedélyeket. Mint arról az Origo korábban beszámolt, privát fürdőként használta a városi uszodát Ózd jobbikos polgármestere.

Janiczak és barátnője január 5-én töltött kettesben egy órát a wellnessrészlegen, emiatt a fürdőzőknek másfél órával korábban el kellett hagyniuk a Városi Thermárium és Tanuszodát.

Az esetről videofelvétel is készült, ahogy a polgármester és kísérője jakuzzizik. A fürdő vezetése azt állítja: a politikus kibérelte az uszodát és a wellnessrészleget kizárólagos használatra 20 ezer forintért, amelyről számlát is kiállítottak.

Később kiderült, nemcsak a város uszodáját használta saját célra a jobbikos polgármester: Janiczak Dávid 2015-ben az önkormányzat tulajdonában lévő bowlingpályán szórakozott barátaival. Az intézmény akkori vezetője másnap a gépnaplóból tudta meg, hogy még jóval záróra után is használták a pályákat.

A hajnali 3-ig tartó bulin ott volt a Jobbik országos vezetésének egy része is.

Janiczak Dávid volt az is, aki néhány évvel ezelőtt meztelenre vetkőzött az irodájában, miután olyan hangfelvételek szivárogtak ki, amelyeken Janiczak botrányos megjegyzéseket tett. Meglehetősen zavaros módon Janiczak azt mondta: így tiltakozik az ellen, hogy - úgymond - lehallgatták.

Janiczak Dávid Forrás: --

Fidesz: Meg kell vizsgálni, mennyibe került Janiczak Dávid privát szórakozása

Az elmúlt hetek botrányaival kapcsolatban Zsigmond Barna Pál, a Fidesz országgyűlési képviselője felháborítónak nevezte, hogy Janiczak Dávid "privát fürdőzésre és randevúzásra" használja a város uszodáját.

mondta Zsigmond Barna Pál.

Ráadásul azzal is védekezett a polgármester, hogy azért csinálta ezt, hogy ne kelljen a többi ott lévő emberrel, ózdi lakossal beszélgetnie - tette hozzá a kormánypárti képviselő, aki azt kérdezte: "polgármester úrnak talán megalázó a nép közé vegyülni?"

Arra is választ vár, hogy Janiczak Dávid mennyi városi szolgáltatást használ még privát célokra.

Úgy hallani ugyanis - jegyezte meg Zsigmond Barna Pál -, hogy "nemcsak fürdőzget, hanem ingyen bowlingozgat is a Jobbik vezetésével az önkormányzati bowlingpályán".