Turisták és sztrájkoló teremőrök háborúja a Louvre előtt

Vágólapra másolva!
Súlyos, feszült helyzet alakult ki a párizsi múzeum, a Louvre bejárata előtt, amikor a látogatókat nem engedték be a múzeumba. Teremőrök, biztonsági őrök, pénztárosok sztrájkolnak, annak ellenére, hogy Macron kormánya megijedt, és a legvitatottabb részét a nyugdíjtörvénynek visszavonta. (Mégis mehetnek 64 évesnél fiatalabbak is nyugdíjba, ezentúl is.) Franciaországban 44. napja tart a sztrájk. Sokáig a francia közvélemény támogatta a sztrájkolókat, de múlt szombat óta, amióta Macron meghátrált, a nagy többség már rendbontó cirkuszolóknak látja a változatlanul sztrájkolókat,
Vágólapra másolva!

„A Louvre sztrájkban" felirat mögött sorakoztak föl reggel a múzeum alkalmazottjai. A múzeumot látogató turisták legnagyobb csalódottságára egy biztonsági ember azt a tájékoztatást adta, hogy ma reggel óta sztrájk van. „Takarodjanak innen" kiabálta két nő, akik be akartak menni a múzeumba, de a személyzet nem engedte be őket.

A tüntetők azt a választ adták a turistáknak, hogy „a kultúra is sztrájkol". A Le Figaro beszámolója szerint megafonnal a kezükben, egyszerű svájci sapkában állnak a sztrájkolók, egyikük a nyugdíjreformot szidja. Két harmincas, az egyikük postás, a másik a helyi közlekedési vállalat munkatársa, egy órát maradtak a múzeum személyzetével.

Később két tanár is csatlakozott, mondván, „mindannyian ugyanabban a hajóban vagyunk".

Forrás: Le Figaro

Ahogy telik az idő, úgy növekszik a feszültség is a sztrájkolók és a csalódott turisták között. Van olyan, aki torkára teszi a kezét, elhúzza az ujját, jelezve, hogy legszívesebben elvágná a torkát a teremőrnek, így fejezve ki dühét a sztrájkolók felé. Egy nő közelebb lép, majdnem megveri az egyik pénztárost. „Szégyenteli, amit csinálnak" – mondta a sztrájkolóknak, majd aztán vissza is vonja, amit mondott, de azért egyetértek azzal, amit csinálnak".

Egy bézs színű kabátot viselő elegáns olasz nő, aki kifejezetten azért jött Párizsba, hogy a megnézze a Mona Lisát, nagyon csalódott. „Megértem ugyanakkor, ami történik, főleg, ha a kormány nem hallgatja meg az embereket." Egy spanyol turista franciául próbál információt szerezni arról, hogy mi történik, mások pedig fényképeket készítenek a sztrájkolókról.

A V4NA nemzetközi hírügynökség arról számolt be, hogy többször is kevésen múlott, hogy a dühös turisták nem verték össze a sztrájkoló teremőröket, pénztárosokat. A sztrájkot egyébként a Louvre dolgozói sehol nem jelentették be.