Orbán Viktor: Ausztria természetes partnere Magyarországnak és a V4-nek

KURZ, Sebastian; PELLEGRINI, Peter; ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz; BABIS, Andrej
Prága, 2020. január 16. Orbán Viktor miniszterelnök, Sebastian Kurz osztrák kancellár, valamint Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel és Peter Pellegrini szlovák kormányfő (b-j) a visegrádi országok (V4) kormányfői csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatón a prágai Nemzeti Múzeumban 2020. január 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Ausztria természetes partnere Magyarországnak és a visegrádi csoportnak, sok területen együttműködhetnek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Prágában, a visegrádi országok és Ausztria vezetőinek csúcstalálkozóján.
Vágólapra másolva!

A visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) miniszterelnökei az osztrák kancellárral egyeztettek, majd közös sajtótájékoztatót tartottak.

Ezen Orbán Viktor kiemelte, hogy

Ausztria fontos maradt Közép-Európának mint befektető, piac és kereskedelmi partner, továbbá Ausztria fontos biztonsági partnerünk lesz a jövőben is, mert a migráció kérdésében "egy cipőben járunk".

Ha a migránsok Magyarországon keresztül áttörnek Ausztriába, vagy ott maradnak, vagy továbbmennek Németországba,

- magyarázta.

Orbán Viktor miniszterelnök, Sebastian Kurz osztrák kancellár, valamint Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel és Peter Pellegrini szlovák kormányfő (b-j) a visegrádi országok (V4) kormányfői csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatón a prágai Nemzeti Múzeumban 2020. január 16-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök szerint a mai találkozó legnagyobb eredménye, hogy azonosították az együttműködés területeit:

ilyen a migráció, a biztonság, a határvédelem, a versenyképesség, a klímavédelem és a bővítés.

Ugyanakkor azonosították az együtt nem működés területeit is, ilyen a nukleáris energia - tette hozzá Orbán Viktor.

Úgy vélte, a találkozó értékes volt, mert gratulálhatott Sebastian Kurz osztrák kancellárnak a második kormánya megalakulásához, és első kézből ismerhették meg e kormány terveit.

- közölte.

Megjegyezte: a V4-nek különösen fontos volt ez a találkozó, mert jelezte a külvilágnak, hogy nem elzárkózni akarnak, hanem keresik az együttműködést a többi európai országgal. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy

Kérdésre a kormányfő elmondta: abban az ügyben, hogy a klímavédelem érdekében ne a kohéziós forrásokat csökkentsék, közös álláspontot képviselnek a V4-es országok, de meglátják, mi lesz a tárgyalásokon.

- jelentette ki.

Babis: Sok a közös érdek Ausztriával

jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök. Andrej Babis szerint a tanácskozáson a kormányfők egyebek között megvitatták, hogyan képzelik el az új Európai Bizottság működését és az Európai Unió klíma- és energiapolitikáját, a kitűzött célok elérhetőségét, valamint a migrációs problémák megoldásának lehetőségeit.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő nagyon fontosnak minősítette a gazdasági kérdéseket, az Európai Unió versenyképességének a növelését és az illegális migráció megfékezését.
"Ezek rendkívül fontos, európai súlyú ügyek" - szögezte le Morawiecki.

A cseh miniszterelnök szerint a migrációs problémát "rendszerszinten kell megoldani", és a tagállamoknak egyedül kell eldönteniük, "kit fogadunk be, és kit nem". Hasonlóan fogalmazott Peter Pellegrini szlovák kormányfő is.

"A migráció kérdésében a visegrádi országok közös állásponton vannak" -

mondta Pellegrini.

Babis szót emelt az Európai Unió aktívabb külpolitikája, a szervezet bővítése mellett, s a nyugat-balkáni országok mihamarabbi európai integrációja érdekében.

"Szükséges, hogy az Európai Uniónak megfelelő stratégiája legyen a bővítésre" - jegyezte meg.

Sebastian Kurz osztrák kancellár szerint nyilvánvaló, hogy bizonyos feszültség alakult ki az EU keleti és nyugati tagállamai között, s Ausztria harcolni akar ezellen.

"Olyan Európában szeretnénk élni, amely sokszínű, de ugyanakkor a fő célok tekintetében egysége" -

mondta Kurz.