A Magyar Rezidens Szövetség volt vezetője is támogatja a hálapénz kriminalizálását

Vágólapra másolva!
Egy népszavazáson természetesen a hálapénz kriminalizálására voksolnék, de ehhez megfelelő bérezésre van szükség ezen a területen - mondta Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség volt vezetője az Origónak. A hálapénz kriminalizálását javasolta ugyanis a Magyar Orvosi Kamara.
Vágólapra másolva!

Csak abban az esetben támogatom a hálapénz kriminalizálásának a bevezetését, ha az orvosi és ápolói bérek tisztességes és elvárt szintre emelkednek - minderről Dénes Tamás beszélt az Origónak. Természetesen, ha megfelelő bérezés lenne Magyarországon ezen a területen, akkor egy népszavazáson a hálapénz kriminalizálására igennel szavaznék - tette hozzá. A Magyar Rezidens Szövetség (MRSz) volt elnöke szerint Magyarországon egyébként csak az Országgyűlés többségének a támogatásával lehet ilyen javaslatot törvényerőre emelni.

Dénes Tamás arra is emlékeztetett, hogy az akkor általa vezetett MRSz 2013-ban indított átfogó akciót a hálapénz ellen. 2011 ben a ProSanitatis veszprémi egyesület képviselőjeként népszavazást is kezdeményeztek a hálapénz eltörlése érdekében, de az Országos Választási Bizottság elutasította a beadványukat, és az Alkotmánybíróság nem adott helyt a fellebbezésnek, így ez a kezdeményezés akkor kudarcba fulladt.

MOK: Kriminalizálni kell a hálapénzt

Mint arról korábban beszámoltunk, azt javasolja a Magyar Orvosi Kamara a kormánynak, hogy legyen bűncselekmény a hálapénz elfogadása, és azt a büntető törvénykönyv szankcionálja. "A paraszolvencia súlyosan káros jelenség a magyar társadalomban. Mérgezi az orvos-beteg bizalmi viszonyt, kiszámíthatatlanná teszi a betegutakat, irreális elvárásokat ébreszt, hátrányosan érinti a szakmai elveket, ellehetetleníti a kormányzati egészségpolitikai szándékok jelentős részét, torzítja az orvosképzést, hátráltatja a tudás átadását. A beteg és az orvos elemi érdeke, hogy a hálapénzt minél hamarabb a kormányzat is korrupciónak tekintse és kriminalizálja azt" - írja javaslatának indoklásában a Magyar Orvosi Kamara.

Tárgyaltak a béremelésekről

A Kormany.hu-n ma megjelent beszámoló szerint folytatódtak a tárgyalások az egészségügyi béremelésekről. A közlemény szerint a kormány számára kiemelten fontos terület az egészségügy, a kormány elkötelezett a betegellátás színvonalának emelése, valamint az egészségügyi dolgozók munkakörülményeinek és anyagi megbecsülésének javítása mellett. Kiemelt témaként szerepelt a megbeszélésen a MOK által 2019-ben a paraszolvencia kivezetése érdekében benyújtott bértáblájának módosítási igénye, valamint a gazdasági-műszaki és háttérszolgáltatást nyújtók bértáblája is.