Visegrádi kormányfői csúcstalálkozó kezdődött Prágában

Horizontal
Czech Republic's Prime Minister Andrej Babis (R) shakes hands with Hungary's Prime Minister Viktor Orban prior to the Visegrad Group (V4) plus Austria meeting called "Reasonable Europe" on energy, transport and defence issues on January 16 , 2020 in Prague. (Photo by Michal CIZEK / AFP)
Vágólapra másolva!
Visegrádi kormányfői csúcstalálkozó kezdődött csütörtökön délelőtt Prágában. Ott van a találkozón Orbán Viktor miniszterelnök is.
Vágólapra másolva!

Andrej Babis cseh miniszterelnök a tanácskozásnak helyet adó, felújított cseh Nemzeti Múzeumban fogadta vendégeit. A vendéglátó cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Peter Pellegrini szlovák kormányfő először közösen tárgyalnak, majd csatlakozik hozzájuk Sebastian Kurz osztrák kancellár is. A cseh kormányhivatal közlése szerint

a tárgyalások központi témáját az Európai Unió klíma- és energiapolitikája képezi, amelyet eltérően ítélnek meg a V4-ek és Ausztria.

Harmadik fontos témakörként az illegális migráció lesz napirenden.

Prágában tanácskoznak a V4-ek Forrás: AFP/Michal Cizek

- mondta Andrej Babis a CTK hírügynökségnek nyilatkozva. A migrációs probléma megoldását az új osztrák kabinet is kiemelten kívánja kezelni.

Orbán Viktor Kurzzal is találkozott

Várható, hogy a politikusok további időszerű európai problémákat is megvitatnak: az új uniós költségvetést, azt, hogy milyen következményekkel jár Nagy-Britannia várható távozása az EU-ból, illetve az uniós külpolitika és a nemzetközi kereskedelem kérdéseit.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Sebastian Kurz osztrák kancellár kétoldalú tárgyalása a visegrádi országok (V4) kormányfői csúcstalálkozójának keretében a prágai Nemzeti Múzeumban 2020. január 16-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár tájékoztatása szerint a program keretében külön tárgyalás tartott Orbán Viktor és Sebastian Kurz.

A tárgyalások eredményéről a miniszterelnökök sajtóértekezleten számolnak be.