Már Hajdú-Bihar megyében is felbukkant a madárinfluenza

Állategészségügyi szakemberek szemlét tartanak egy Füzesgyarmat határában lévő kacsatelepen, ahol madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állategészségügyi diagnosztikai igazgatósága. A járványügyi el
Szemle egy Füzesgyarmat határában lévő kacsatelepen, ahol madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki.
Vágólapra másolva!
Egy Hajdú-Bihar megyei kacsatartó gazdaságban is kimutatták a madárinfluenza jelenlétét; már el is kezdték az állatok leölését.
Vágólapra másolva!

Egy létavértesi kacsatartó gazdaságban is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nébih - írja a közleményében a hivatal.

A szervezet azt írja, hogy a vizsgálatok ezúttal is

a betegség H5N8 altípusát mutatták ki.

Az állategészségügyi szakemberek

a mintegy 115 ezres állomány leölését már gyanú alapján megkezdték.

A fertőzött állományban megemelkedett elhullást tapasztaltak, továbbá megjelentek a betegségre jellemző klinikai tünetek is.

Az állomány leölése mellett a gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet és a 10 km sugarú megfigyelési körzetet.

Illusztráció Forrás: MTI/Rosta Tibor

Kötelező lesz a zártan tartás

A betegség megjelenésében valószínűleg a közeli tóra járó vadmadarak játszhattak szerepet.

A baromfikat jelenleg is kötelező teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etetni és itatni, az almot szintén úgy kell tárolni, hogy ahhoz a vadmadarak ne férjenek hozzá. Az előírások hamarosan kiegészülnek a kötelező zártan tartással,

a fokozott kockázat miatt azonban már most érdemes az állományok zártan tartásról is gondoskodniuk a gazdáknak

- írta a Nébih.

Hétfőn egy Komárom-Esztergom megyei pulykát tartó gazdaságban mutatták ki a vírust, ott is elrendelték az állatok leölését.