Vizsgálatot indít a francia ügyészség Macron szocialista nagykövete, volt baloldali elnökjelölt ellen

Segolene Royal francia környezetvédelmi miniszter
French Ecology, Sustainable Development and Energy Minister Segolene Royal (C) delivers a speech at the inauguration of the new Mecafi plant on December 8, 2016 in Chatellerault, western France. / AFP PHOTO / GUILLAUME SOUVANT
Vágólapra másolva!
Ségolène Royal, François Hollande bukott szocialista köztársasági elnök egykori élettársa - négy közös gyerekük anyja -, Nicolas Sarkozy köztársasági elnök kudarcot vallott baloldali ellenfele a 2007-es köztársasági elnöki választások második fordulójában, jelenleg Macron kormányában az „Antarktisz és az Arktiszért" (északi-sarkkör és területei) felelős rendkívüli nagyköveti tisztséget látta el. Most az ügyészség vizsgálatot indított ellene.
Vágólapra másolva!

Az AFP hírügynökség jelentése szerint a Pénzügyi vizsgálatokért felelős ügyészi hivatal (PNF) a Royal-ra bízott kormányzati pénzügyi források kezelése miatt indított előzetes vizsgálatot január 15-én. A rendelkezésre álló információk alapján Royal saját könyvének promóciójára használta fel a kormányzattól kapott, munkakörével összefüggő pénz egy részét. Ez közpénzekkel való visszaélést jelent, a francia büntetőjogi szabályok értelmében 10 év börtönbüntetés és 1 millió euró pénzbüntetés is kiszabható.

Ségolène Royal Forrás: AFP/Guillaume Souvant

Francia politikai elemzők az ügy előzményének tekintik, hogy január 7-én a francia külügyminiszter és környezetvédelmi miniszter együttes levélben jelezték Royalnak, hogy a kormány következő ülésén megszünteti Royal munkakörét és visszahívják nagyköveti tisztségéből. A levelet egyébként maga Royal hozta nyilvánosságra. David Wakam politikai elemző szerint Macron bosszújáról van szó, ugyanis, ahogy azt a munkakört megszüntető levél is tartalmazza, Ségolène Royal nyíltan kritizálta azt a kormányt, amelyet egyébként képviselt, és ez nem megengedett. Royal a nyugdíjrendszer reformja mellett a növekvő társadalmi elégedetlenség miatt is Macront és kormányát hibáztatta, és ennek hangot is adott. (Ez persze csak arra magyarázat, hogy miért nem úszta meg Royal, hogy közpénzt sikkasztott.)

A La Libre Belgique liberális napilap a pedofil ügyei miatt kereszttűzbe kerülő Daniel Cohn Benditre hivatkozással írta meg, hogy „ez az egész ügy fel van fújva, semmi más, mint Royal bosszúja amiatt, mert Macron nem őt nevezte biztosnak az új Európai Bizottságba". Mármint, hogy Royal ezért bírálja a kormányt. Tehát folyamatos a konfliktus Macron elnök és a bukott elnökjelöltnő között, de még egyszer: attól még súlyos jogtalanságot követhetett el Royal.

Mások arra emlékeztetnek, hogy francia szocialista berkekben nem szokatlan, hogy valaki ilyen ügybe keveredik, és példának hozzák fel a szocialista Hollande elnöksége alatti ún. Cahuzac ügyet, amelyben az érintett Jérôme Cahuzac-ot, a tiszta gazdasági életért nyilvánosan oly sokszor szónokló minisztert két év börtönre és 300 ezer euró pénzbírságra ítélték pénzmosás és adócsalás miatt. Cahuzac egyébként elismerte, hogy illegális svájci és szingapúri számlákon korrupcióból származó pénzeket „gyűjtött".