Fidesz: Jogellenes lépésre készül az Európai Parlament

Election of EU Commission President POLITICS PARLIAMENT EU Personal details
16 July 2019, France (France), Straßburg: Ursula von der Leyen addresses the Members of the European Parliament during her application speech. Von der Leyen is applying to become the new President of the EU Commission. The heads of state and government of the EU had proposed the CDU politician as successor to EU Commission President Juncker. Photo: Michael Kappeler/dpa
Vágólapra másolva!
A Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárásban érintett területeket az EP jogellenes módon akarja kiterjeszteni – erről Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője beszélt Strasbourgban, megemlítve: az Európai Néppárt frakciója csak a ma délutáni magyar vitát követően alakítja ki az álláspontját a kérdésben. A szintén fideszes Győri Enikő szerint példa nélküli, hogy egy jogállamisági vizsgálatot kezdeményező intézmény javasoljon a joggal ellentétes lépéseket.
Vágólapra másolva!

Ma délután a Magyarországgal szemben folytatott 7. cikkely szerinti eljárásról vitázik az Európai Parlament (EP). A Fidesz európai parlamenti képviselői sajtótájékoztatót tartottak Strasbourgban az ülés előtt. A Magyar Nemzet beszámolója szerint Deutsch Tamás delegációvezető arról beszélt:

a mai parlamenti vita és a holnapi szavazás célja lényegében az, hogy a jogállamisági eljárásban érintett területeket az EP – jogellenes módon – kiterjessze.

A Fidesz politikusa példaként az akadémiai és művészeti szabadság kérdéseit említette.

– szögezte le, arról is szólva: „természetesen" az unalomig ismételt, a bírói függetlenséggel, illetve a hazai médiahelyzettel kapcsolatos kritikák is elő fognak kerülni az ülésen az újabb hazugságok mellett. Magyarországon a jogállam nincs bajban, Magyarországon a jogállam kielégítően működik. A rendszerszintű probléma az, hogy a Magyarországról érkező ellenzéki képviselők arra összpontosítják a politikai tevékenységüket, hogy ártsanak a hazájuknak – mondta Deutsch Tamás. Megemlítette azt is, hogy az Európai Néppárt parlamenti frakciója csak a vitát követően fogja tárgyalni a kérdést, így arról a végleges álláspontját csak a parlamenti határozatról szóló, holnapi szavazás előtt alakítja ki.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

A néppárt még soha nem támogatott olyan határozatot, amely ellentétes az EU alapszerződéseivel, ráadásul a Fidesz a frakcióban egyáltalán nincs egyedül, amikor a határozat tervezetét kritizálja.

Győri Enikő fideszes EP-képviselő részletesen is ismertette a Fidesz jogi érveit. Mint mondta, az EP 2018-ban eleve kétes úton fogadta el az eljárást megindító Sargentini-jelentést, a most készülő határozattal kapcsolatban pedig ismét súlyos, jogi jellegű problémák állnak fenn. Egyrészt az EP szeretné, ha maga is részt vehetne a már a Tanács előtt zajló eljárásban, másrészt – ahogy azt Deutsch Tamás is említette – olyan témákra akarják kiterjeszteni a vizsgálódást, amelyek nem képezték tárgyát a Sargentini-jelentésnek.

– mondta az EP-képviselő, aki szerint abban semmi új nincs, hogy az uniós parlament hatásköröket akar magának szerezni, azt viszont teljes mértékben elutasítják, hogy egy jogállamisági vizsgálatot kezdeményező intézmény javasoljon a joggal ellentétes lépéseket. Ezt mi, a jogállamiságban és az EU értékeiben hívők következetesen elutasítjuk – húzta alá.

Hidvéghi Balázs EP-képviselő hozzátette:

a magyar kérdés a baloldal nyomására került a parlament napirendjére.

A szocialisták cinikus és elképesztő húzása ez az önmagában is elképesztő eljárás – érvelt a fideszes politikus, hozzátéve: a magyarországi ellenzék soraiban pedig továbbra is arra használják fel a képviselői mandátumukat, hogy Magyarországgal szemben áskálódjanak. És ehhez az európai bevándorláspárti baloldal körében nyernének szövetségeseket – tette hozzá Hidvéghi Balázs.