Nagyon jól jár az a cég, amelyik fogyatékos embert vesz fel

Nyíregyháza, eső, felhőszakadás, tócsa, esővíz
Nyíregyháza, 2019. június 7. Kerekesszékes férfi és egy lány a felhőszakadás után vízzel elöntött járdán a nyíregyházi Szegfű utcában 2019. június 7-én. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A kormány 2019-től bővített járulékkedvezmény-rendszerrel ösztönzi a piaci cégeket megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására. Ez azt jelenti, hogy ilyen munkaviszony esetén a járulékot a minimálbér kétszereséig elengedi az állam. Éppen az ilyen intézkedések miatt 2010 óta nagyon jelentősen nőtt a fogyatékossággal élők foglalkoztatottsága. A legtöbb ember munkaképessége megváltozása után is dolgozni akar, bérből akarja eltartani magát, illetve családját, a kormány ezért újabb együttműködő partnereket keres, hogy munkát biztosítson számukra" - mondta Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára az Origónak.
Vágólapra másolva!

A déli roham után tudtunk leülni beszélgetni az egyik budai étterem fizetőpincérével, Bertalannal. Korábban nem nagyon lett volna rá lehetőségünk, ugyanis a vendégek egymást váltották az asztaloknál.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 26 éves látássérült férfi azt mondja, nagyon szeret itt dolgozni, ez az első olyan munkahelye, ahol, ahogy fogalmaz, otthon érzi magát.

Mivel rosszul látja a computer programot, amelyen a rendelést veszik fel, és amely a számlát állítja ki, csak miatta átprogramozták, minden nagyobban jelenik meg, hogy lássa.

„Az utcán mindenki segítőkész, az állásinterjúkon azonban nagyon előítéletesek voltak velem. Itt viszont ez egyáltalán nem okozott gondot".

Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Különlegesek vagyunk, mert családbarát körülményeket biztosítunk a hozzánk érkezőknek, mert válogatott alapanyagokból készítjük az ételeket, de persze, amikor ez felmerül, tudom, hogy nem ezekre kíváncsiak, hanem hogy nálunk – a vezetőket leszámítva – minden kolléga megváltozott munkaképességű, fogyatékos ember" – ezt már az Hegyvidék Ízlelő Étterem egyik tulajdonosa mondja.

Ez volt az első olyan étterem Magyarországon, ahol csak megváltozott munkaképességűek dolgoztak.

Mészáros Andrea szerint a fogyatékossággal élők sokkal többre képesek, mint ahogy azt az emberek gondolják. És, ahogy mondja, ezt szeretnék is bebizonyítani. És volt még egy fontos dolog:

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ez sikerült is. Az étterem ugyanis nemcsak ottjártunkkor volt tele, hanem minden nap.

„Amikor még a rendszerváltás előtt külföldön találkozhattam fogyatékossággal élő emberekkel, nagyon sok mindenre rádöbbentem. Magyarországon ugyanis ők el voltak rejtve. Illetve, pont azért, mert nem volt akadálymentesítés, nem is lehetett találkozni velük" – mondja Mészáros Andrea.

Azt is mondja, ma már sokkal jobb a helyzet, igaz, bizonyos esetekben az emberek többsége még nem biztos, hogy tudja, hogy hogyan kell viselkedni.

„Egy hallássérültnek sokszor elég, ha szembefordulok vele, és jól artikulálok. Elég, ha nem ismerem a jelbeszédet, meg fogja érteni."

Azt, hogy itt fogyatékossággal élők dolgoznak, senki sem titkolja. Igaz, nem is szeretnék, ha az embereknek ez ugrana be elsőre. Egész egyszerűen az az étterem célja, hogy az ételek és a barátságos kiszolgálás miatt járjanak ide.

Tetszett neki a hely, ezért kezdett el hozzánk járni. Az első két alkalommal nem találkozott olyan kollégával, akinél szembetűnő lett volna a különlegesség. A harmadik alkalommal a kerekesszékes kolléga szolgálta ki. Az a legpozitívabb, ha egy vendég semmit sem vesz észre".

A tulajdonos azt is mondja, hogy sokan járnak hozzájuk, és sok a törzsvendégük.

„Egy séfem egyszer azt mondta, hogy itt nem irányít, hanem karmester, összehangolja a sok-sok önálló szólamot. Lehet, hogy máshol egy ember készít egy levest, nálunk pedig hat, de ez a végeredményen nem látszik.

Ha egy cég fogyatékossággal élőt alkalmaz, akkor támogatást kap az államtól. Ezért, és

a kormány intézkedéseinek köszönhetően 2010 óta két és félszer annyi megváltozott munkaképességű embernek van munkája.

2010-ben még 60 ezer, ma már 150 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik. 2020-ban a kormány 43,5 milliárd forinttal támogatja azoknak a cégeknek a működését, akik nagy számban foglalkoztatnak megváltozott munkaképességűeket.

A kormány 2019-től bővített járulékkedvezmény-rendszerrel ösztönzi a piaci cégeket megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására.

Ez azt jelenti, hogy ilyen munkaviszony esetén a járulékot a minimálbér kétszereséig elengedi az állam.

- mondta az Origónak Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára.

Fülöp Attila, az EMMI államtitkára (középen) az egyik varrodát látogatja meg Forrás: EMMI

A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának további bővítéséről január 17-18-án nemzetközi konferenciát szervez az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az ÉrtékPlacc nevű rendezvényen az állami szektor és a versenyszféra legfontosabb szereplői találkoznak egy innovatív konferencián. Részt vesz a nemzetközi hírű magyar divatcég a Nanushka és a Tisza Cipő is, mindkét cég beszállítója a magyar megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató, állami KÉZMŰ-ERFO-FŐKEFE cégcsoport, vagy a már említett Hegyvidéki Ízlelő is. A rendezvényen (amelyről itt olvashat részletesen) jelen lesznek nemzetközi cégóriások (Bosch, Auchan, Audi) és magyar nagyvállalatok is