Száz napja robbant ki a kispesti ellenzék korrupciós ügye: semmi következménye nem lett

Gajda Péter és Karácsony Gergely.
Vágólapra másolva!
Továbbra sincs következménye az október elején kirobbant kispesti szocialista korrupciós botránynak. Az ügy főszereplői, Gajda Péter polgármester, Lackner Csaba képviselő, Somogyi Lászlóné képviselő, és Kránitz Krisztián, a helyi vagyonkezelő vezetője megőrizhették pozíciójukat. Pedig drogokról, korrupcióról is szó volt a Magyar Nemzetben nyilvánosságra hozott hangfelvételeken.
Vágólapra másolva!

Száz napja, az önkormányzati választás véghajrájában robbant ki az utóbbi idők egyik legsúlyosabb hazai korrupciós botránya, a kispesti szocialisták ügye. Mint ismert, olyan hang -és képfelvételsorozat került elő, amelyen kispesti MSZP-s vezetők feltehetően kokainozás közben a baloldali városvezetés sötét ügyeiről beszéltek. Mintegy ötvenórányi anyag került ki a sajtóhoz, a felvételeket a szereplők tudta nélkül, különböző alkalmakkor rögzítették 2018 nyarán.

Maradtak a helyükön

Sok idő telt el tehát a piszkos ügyek nyilvánosságra kerülése óta, éppen ezért érdemes megnézni, hogyan áll az ügy főszereplőinek szénája. A válasz nem meglepő,

a Lackner -és a Gajda-ügy a mai napig komoly következmények nélkül maradt.

Egyedüli "fejleményként" az könyvelhető el, hogy Lackner Csabát kizárták a szocialista pártból, azonban ez inkább a pártvezetés manővere volt Gajda Péter polgármester mentésére, semmint komoly retorzió. Ezt támasztja alá, hogy Lackner önkormányzati képviselő maradt (egyéni körzetében nyert októberben).

Amúgy:

  • Gajda Péter polgármesterként ismételhetett, a szocialista párt és szövetségesei továbbra sem határolódtak el a kerületvezetőtől.
  • A botrány másik kulcsfigurája, Somogyi Lászlóné kapcsán fel sem merült, hogy távoznia kellene a pártból vagy az önkormányzattól. A szocialista politikus - Lacknerhez hasonlóan - nyert körzetében, így maradt önkormányzati képviselő.
  • Kránitz Krisztián ismét a kispesti vagyonkezelő igazgatója lehetett, mégpedig dupla fizetésért.

Annyi azonban elmondható, hogy a hatóságok érdeklődését felkeltette a botrány. A Magyar Nemzet szerdai cikkében kiemeli, hogy a feltételezett gazdasági bűncselekmények kapcsán a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálódik. A drogfogyasztással kapcsolatban pedig szintén az NNI vizsgálódhat. A lap úgy tudja, nyomozás folyik a XIX. kerületi Almavirág tér felújításával kapcsolatban, valamint egy Batthyány utcai önkormányzati lakás felújítása kapcsán is. Mindkét ügy a kispesti rendőrkapitányság hatáskörébe tartozik. Az ORFK korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya nyomozást indíthat egy jelenlegi vagy volt kispesti vezető hivatalnok ellen - írja még a Magyar Nemzet.

Egy a csapat: hiába a súlyos korrupciós botrány, mindenki a helyén maradt (Lackner Csaba (b); Kránitz Krisztián (k); valamint Gajda Péter (j)) Forrás: Facebook

Drog, korrupció, MSZP, Kispest

"Aki nem keresi meg az évi százmillió forintot a kerületi politikában, az hülye" – ez volt az a mondat, amelyet egy fehér port tartalmazó zacskó lóbálása közben ejtett el Lackner Csaba a HírTV által nyilvánosságra hozott első felvételen. Ezzel kirobbant a Lackner -és a Gajda-ügy, a nyilvánosság napról napra kapott betekintést az ellenzéki városvezetés boszorkánykonyhájába. Az MSZP-s képviselő nemcsak saját magát hozta kellemetlen helyzetbe, hanem a városrész más, nagy befolyású ellenzéki politikusait is. Lackner ugyanis

  • Gajda Péter kispesti polgármesterről azt állította, hogy egészen az utóbbi időkig landoltak pénzek nála. Felemlegetett egy konkrét esetet: a városvezető az egyik ügylet során hárommillió forintot kapott zsebbe.
  • Kránitz Krisztián kapcsán azt mondta, hogy 12 millió forint volt a "jutalma".
  • Burány Sándor, kispesti szocialista/párbeszédes parlamenti képviselőt pedig úgy jellemezte, hogy "már nem is kér".

Az elmondottakból az tűnik ki, hogy a szocialista politikusok nem feltétlenül a kerület érdekeit tartották szem előtt ezeknél az eseteknél.

Gajda Péter és Karácsony Gergely. Forrás: Facebook

Lackner és társai szavaiból legalább két olyan vállalkozót lehetett azonosítani, akiknek közük lehetett a piszkos ügyletekhez. Az egyik érdekcsoport Kránitz Krisztián, a kispesti vagyonkezelő igazgatója – 2019-ig önkormányzati képviselő – körül csoportosult, a másik fontos szereplő pedig Somogyi László, Somogyi Lászlóné férje volt, akinek cégével gyanúsan sok megbízási szerződést kötött a Gajda által vezetett önkormányzat. Lackner mondataiból az tűnik ki, mindkettőjüknek komoly szerepük lehetett a közpénzek eltüntetésében. Kránitz kapcsán arról is cikkezett a sajtó, hogy kihagyta vagyonnyilatkozatából spanyolországi luxusingatlanát. Erős a gyanú, hogy ezt amiatt tette, mert a lakást nem tiszta pénzből vette meg.

Érdekes volt megfigyelni az ellenzéki politikusok és pártok reakcióját az ügyben: az önkormányzati kampányban Karácsony Gergelytől a szocialista vezérkaron át a Momentumig mindenki bagatellizálni próbálta az elhangzottakat, azonban a választás lecsengésével egyre-másra születtek a Lacknert elítélő nyilatkozatok.

Az más kérdés, hogy Gajda felelősségét továbbra sem igazán firtatják a szövetségesek.